Medicul veterinar Dănuț Corneanu, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava (DSVSA), a precizat că în perioada 1- 31 octombrie 2018 au fost efectuate 120 de acţiuni de control în domeniul siguranţei alimentelor şi 19 controale în domeniul sănătăţii animale.
Potrivit directorului DSVSA, în urma acestor controale s-au dispus măsuri menite să protejeze sănătatea consumatorilor şi sănătatea animalelor.

Din cele 120 de controale la unitățile autorizate sau înregistrate 21 au fost efectuate la abatoare/unităţi procesare carne/procesare lapte, 9 la restaurante, 11 la laboratoare de cofetărie/ patiserie, 20 la Hypermarketuri /supermarketuri, 17 la magazine alimentare, 15 la depozite alimentare, 10 la fabrici de produse congelate, o acţiune de control la o unitate de prelucrare sau conservare a fructelor, alte 3 la fabrici de sucuri de fructe şi legume, 11 la brutării şi câte un control la unităţi de ape minerale şi unităţi de condimente.

„ Au fost constatate abateri de la norma de igienă, respectiv manipularea produselor alimentare de origine animală cu încălcarea normelor de igienă, depozitare neconformă, nerespectarea normelor privind destinația deșeurilor de origine animală nedestinate consumului uman, funcționarea fără document de înregistrare sanitar veterinară”, a declarat Dănuț Corneanu.

În urma acestor controale au fost aplicate 13 avertismente şi 4 amenzi contravenţionale în valoare de 53.200 lei de lei, a precizat Corneanu.
Directorul executiv al DSVSA Suceava a menţionat că alte 19 controale s-au efectuat în domeniul sănătăţii animale, realizate în echipe mixte cu reprezentanţi ai IPJ Suceava, din care 12 controale au fost în trafic, pe DN 18, ce au ca scop prevenirea pestei porcine africane şi 7 controale în târguri/oboare din judeţ, fiind verificate 365 de vehicule în trafic.

Corneanu a arătat că în urma acestor controale s-au aplicat două amenzi în valoare de 20 000 de lei pentru mişcarea animalelor fără documente sanitare veterinare.
Directorul DSVSA a mai spus că judeţ sunt în evoluţie două focare de bruceloză cu două animale afectate de boală şi un focar de trichineloză ce însumează doar un caz de îmbolnăvire la mistreţ.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.