Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava sunt puși în gardă pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane și pe teritoriul țării noastre. Astfel, pe lângă controalele permanente desfășurate în punctul de trecere a frontierei spre Ucraina, inspectorii DSVSA Suceava desfășoară mai multe activități de instruire a crescătorilor de porcine din județ.

De campanii de instruire beneficiază și administratorii fondului de vânătoare și vânătorii, care sunt obligați să transporte la unitățile sanitar veterinare, porcii mistreți morți, găsiți în pădure.

„Având în vedere că în Ucraina au fost depistate focare de pestă porcină africană, am luat mai multe măsuri interne, pentru prevenirea extinderii bolii și pe teritoriul țării noastre. Astfel, am închis târguri de animale din județul Suceava, pentru specia porcină și am făcut instruiri pe tema pestei porcine africane. De asemenea, desfășurăm controale la punctul de trecere a frontierei spre Ucraina, unde controlăm persoanele care transportă produse alimentare în bagaje, produse ce sunt confiscate și trimise spre incinerare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, Vasile Semeniuc.

De asemenea, au fost desfășurate mai multe controale, în urma cărora au fost aplicate mai multe sancțiuni.

„Au fost făcute controale la târguri și la ferme de suină, unde s-au prelevat probe de la animalele bolnave, adică febrile. În urma controalelor din târguri au fost aplicate șapte sancțiuni, în cuantum de 4.200 de lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, Vasile Semeniuc.

Pesta porcină africană este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007. Deșeurile alimentare, infectate, provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului și în Federația Rusă, ajungând anul trecut la granița Uniunii Europene, iar în acest an chiar pe teritoriul Comunității.

Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe (Ornithodoros) care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine și furaje contaminate. Virusul PPA supraviețuiește timp de 6-10 zile în materialele fecale ale animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.