Începând cu data de 27 ianuarie 2017 vor intra în vigoare prevederile Ordinului președintelui A.N.S.V.S.A. nr 140/2016, pentru modificarea și completarea prevederilor Ordinului președintelui ANSVSA nr 35/2011 care stabilește condițiile minime de funcționare pentru abatoarele de capacitate mică.

Actul normativ sus menționat a fot publicat în Monitorul Oficial al României Partea I, nr 1056/28-12-2016.

Prin acest act normativ se crează posibilitatea înființării unor unități de abatorizare locale, de tipul centrelor de sacrificare/puncte de tăiere integrate în fermă, unde micii fermieri/crescători de animale ungulate domestic (bovine,ovine,caprine,porcine) pot să își sacrifice animalele din fermele proprii.

Carnea rezultată din sacrificarea animalelor va fi controlată,marcată (ștampilată) și certificată sanitar veterinar,conform legii, în vederea comercializării pe plan local către consumatorul final, sau în unități de tip carmangerii,restaurante,cantine,pensiuni turistice/agroturistice,,magazine alimentare.
Aceste prevederi intră în vigoare după ce, în data de 27 septembrie 2016, la sediul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, a fost convocat un grup de lucru, compus din specialiști în domeniul siguranței alimentare și sănătății publice, de la nivelul Direcților Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor judeţene, pentru analizarea propunerilor şi elaborarea proiectelor de ordine pentru modificarea Ordinului A.N.S.V.S.A. Nr. 57/2010 şi Ordinului A.N.S.V.S.A. Nr. 35/2011, la care au participat specialiști din 8 județe din țară: Tulcea,Vaslui, Bistrița, Botoșani, Cluj, Alba, Dâmbovița și Suceava. Județul Suceava a fost reprezentat de către dr. Dănuț Corneanu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.