Conducerea DSVSA Suceava a stabilit un program de lucru în perioada 4 decembrie 2017 – 7 ianuarie 2018, în baza căruia personalul de specialitate din instituție va asigura permanența atât la nivelul DSVSA Suceava, cât și în teritoriu (Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Circumscripțiile Sanitare Veterinare zonale). Acest program de lucru este afișat și cuprinde inclusiv zilele de sâmbătă și duminică, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon unde consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Având în vedere apariția unor focare de pestă porcină africană în țările vecine, conform datelor publicate de către Oficiul Internațional pentru Epizootii, pentru prevenirea introducerii acestei boli pe teritoriul României, DSVSA consideră necesară aplicarea unor măsuri privind monitorizarea circulației pe teritoriul întregului județ a porcinelor destinate sacrificării, respectiv pe întregul traseu, de la ferme / exploatații de porcine către abatoarele autorizate sanitar veterinar.
Ca urmare a controalelor oficiale desfășurate în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă vor fi verificate următoarele aspecte cu referire la: sacrificarea porcinelor – este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în afara spațiilor de tăiere autorizate sanitar veterinar și fără documente care să ateste sănătatea acestora. Sunt admise la comercializare doar animelele provenite din ferme, gospodării alea populației și localități indemne de boli transmisibile.
În toate piețele agroalimentare și în alte locuri amenajate și autorizate în care va fi valorificată carnea și alte produse de origine animală, DSVSA Suceava va asigura necesarul de personal sanitar veterinar și permanența acestuia.
Producătorii agricoli, crescătorii de animale, pot valorifica produse din lapte (caș, telemea, urdă, etc.) în spații autorizate sanitar veterinar în următoarele condiții:
- laptele, materia primă, să provină numai de la animale sănătoase;
- producătorul să dețină document de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă și / sau vânzare cu amănuntul, eliberat de DSVSA Suceava, fișa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar, carnet de sănătate a producătorului cu viza medicului uman;
- să respecte condițiile de igienă privind transportul, depozitarea și comercializarea acestor produse, să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, locul procedurii, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă așezată pe ambalaj, sticla pentru lapte, cutia pentru brânzeturi.
Ouăle și produsele din ouă
Comercializarea ouălor se va face în spații autorizate sanitar veterinar și trebuie să ofere: identitatea producătorului (persoană fizică, fermă comercială), document de conformitate, care să ateste calitatea și salubritatea acestora.
Comercializarea peștelui
Referitor la comercializarea peștelui și a produselor din pescuit, aceasta se va face numai în unități înregistrate sanitar veterinar cu respectarea condițiilor privind transportul, depozitarea și expunerea spre comercializare. Gheața utilizată pentru pește să fie asigurată pe întreaga perioadă de expunere și în cantitate suficientă și să fie obținută numai din apă potabilă. Să fie însoțit de documente de proveniență, să nu fie infestat cu paraziți și să fie corespunzător din punct de vedere organoleptic.
Alte produse alimentare tradiționale
Cozonacii, prăjiturile, produsele de panificație, legumele de sezon, etc. se pot comercializa în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate. Vor fi controlate în special unitățile de panificație, patiserie și laboratoare de cofetărie, ale căror produse se consumă în cantități mari în perioada sărbătorilor de iarnă. Se vor efectua verificări asupra capacităților de depozitare a materiilor prime și produselor finite, pentru evitarea stocurilor mari de produse, ceea ce ar determina afectarea prospețimii, calității și securității alimentare a produselor fabricate, în această perioadă.
Se interzice comercializarea produselor și a alimentelor de origine animală și non-animală în spații improvizate, nesupuse controlului pentru siguranța alimentelor sau în sistem de vânzare stradal, în care nu sunt asigurate condiții adecvate de igienă și siguranță alimentară.
Personalul de specialitate existent în serviciile și birourile din cadrul DSVSA Suceava, de la Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Circumscripțiile Sanitare Veterinare Zonale, vor verifica modul în care sunt respectate normele sanitare veterinare în unitățile de tăiere animale, în târguri de animale, piețe agroalimentare, unități de procesare, depozitare, unități vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, pensiuni turistice, restaurante, unități catering, patiserii, cofetării, unități de tip supermarket/hipermarket, etc.) și vor dispune măsuri de remediere și de sancționare, în situațiile de încălcare a legislației din domeniu.
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare se va constata că în târgurile de animale, în piețele agroalimentare, în unitățile de procesare sau în unitățile de desfacere nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare de funcționare, DSVSA Suceava va aplica măsura suspendării activității până la remedierea tuturor deficiențelor și aplicarea de sancțiuni în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare.
Locațiile unde se poate efectua examinarea cărnii în vederea depistării infestației cu Trichinella Spirallis la nivelul județului Suceava sunt: sediul CSVSA Piața Centrală a municipiului Suceava, sediul CSVSA Piața George Enescu, sediul CSVSA Piața Burdujeni, precum și la sediile celorlalte CSVSA-uri din municipiile din județ.
Lasa un raspuns