Potrivit cartilor sfinte, Mantuitorul Iisus Hristos, dupa Inviere, s-a aratat ucenicilor, timp de 40 de zile, dupa care, in prezenta lor, s-a inaltat la cer. In acel moment Hristos si-a profetit revenirea si i-a incredintat pe apostoli ca il va trimite pe Duhul Sfant la ei, prevestind astfel Rusaliile, cand Sfantul Duh s-a pogorat asupra apostolilor, inzestrandu-i cu cunoasterea limbilor straine, pentru a propovadui cuvantul Domnului. Rusaliile se sarbatoresc la 50 de zile de la Pasti, numai duminica.
De Inaltarea Domnului, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) face praznic de pomenire a eroilor. Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca sarbatoare nationala bisericeasca a Eroilor.
In popor, sarbatoarea Inaltarii Domnului se mai numeste si Ispas, dupa numele martorului ascuns, nevazut al Inaltarii. Traditia spune ca Ispas, un cioban, ascuns pe dupa pietre, a urmarit evenimentul, tacut si uimit, si mai apoi a povestit alor sai cele intamplate.
Ispasul mai este numit si Pastele Cailor, dupa o legenda populara, conform careia, la nasterea lui Iisus, in grajdurile lui Craciun, boii au fost blanzi si linistiti, dar caii si-au cam dat in petec. Atunci Maica Domnului a zis ca aceste animale sa nu fie satule decat in joia din saptamana a sasea de dupa Pasti. Inaltarea este ultima zi in care se mai pot inrosi oua. Oamenii se saluta in aceasta zi cu formulele „Hristos s-a inaltat!” si „Adevarat s-a inăltat!”.
Ziua Sfintilor Constantin si Elena este serbata pe 21 mai de ortodocsi, dar si de catolici.
Datorita imparatului Constantin si a mamei sale Elena, crestinismul a intrat intr-o perioada de maxima inflorire, numita de cercetatori „Epoca de aur”, in care oameni sfinti si minti luminate, cum ar fi Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul au expus in operele lor doctrina si spiritul crestin autentic.
Tot mai multi cercetatori sunt de parere ca deciziile imparatului, favorabile crestinismului, s-au datorat mai ales mamei sale, imparateasa Elena, care, „cu mana de fier si credinta tare”, s-a aflat in permanenta in umbra unicului sau fiu, Constantin.
Dubla sarbatoare la romani, pe 21 mai
Inaltarea Domnului este sarbatorita la 40 de zile dupa Pasti, iar anul acesta va fi praznuita odata cu Sfintii Constantin si Elena.
Lasa un raspuns