Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi, din dosarul mafiei lemnului din comuna suceveană Moldovița. Detaliile care au ieșit la iveală în urma cercetărilor sunt demne de un scenariu de film.

Începând cu fostul șef de post de la Moldovița, SOLCAN-NIGA VASILE, continuând cu o apropiată a acestuia, TCACI LUIZA MARIA, dar și cu mai mulți „șmecheri” care trăiesc pe picior mare din afacerile ilegale cu păduri, toți și-au întrecut limitele, mai ales cele legale.

Fostul șef de post, cunoscut în zonă ca un șmecher de la care puteai lua și bătaie dacă nu corespundeai, se află în continuare în arest preventiv, iar acuzațiile care i se aduc nu sunt deloc puține.

Solcan este cercetat pentru nouă infracțiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite, pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, dar și pentru încredinţarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere. Tot el ar fi efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplinea, săvârşită în formă continuată, și și-ar fi neglijat serviciul.

Potrivit unui comunicat de presă, în perioada octombrie 2016-decembrie 2016, deşi era de serviciu, Solcan a organizat în beneficiul său transportul unor cantităţi de material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă sau de transport ori, deşi a luat la cunoştinţă despre efectuarea unor astfel de transporturi de către alte persoane, nu a luat măsuri de oprire, constatare a faptelor sau contravențiilor, aplicare a sancțiunilor contravenționale prevăzute de lege și confiscare a materialului lemnos și a vehiculelor cu care acesta era transportat.

66470_103353449842749_66043535_nÎn sarcina inculpatului Solcan-Niga Vasile s-a reţinut săvârşirea a nouă infracţiuni de abuz în serviciu, trei dintre ele fiind săvârşite cu complicitatea inculpatei Tcaci Luiza Maria, două cu complicitatea inculpatului Ruscan Liviu Ilie şi două cu complicitatea inculpatului Craiuţ Vasile Ionuţ. Astfel, s-a reţinut că în calitate de lucrător de poliţie, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, la data de 05.11.2016, inculpatul Solcan-Niga Vasile a încărcat cantitatea de 10 m.c. material lemnos procurat şi deţinut fără documente de provenienţă de către inculpata Tcaci Luiza Maria şi a solicitat inculpatului Ruscan Liviu Ilie să efectueze transportul de material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă, inculpatul neluând măsuri de oprire, constatare a faptelor sau contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor contravenţionale prevăzute de lege, confiscarea materialului lemnos şi a vehiculului.

 

De asemenea, la data de 10.11.2016, inculpatul Solcan-Niga Vasile, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a încărcat cantitatea de 10,5 m.c. material lemnos, procurat şi deţinut fără documente de provenienţă, de la banzicul pe care îl deţine şi a solicitat inculpatului Ruscan Liviu Ilie să efectueze  transportul de material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă, transportul fiind efectuat până în comuna Vama, la sediul unei societăţi comerciale, unde a fost comercializat .

La datele  de 23.11.2016, 26.11.2016, 01.12.2016 şi 10.12.2016, în calitate de lucrător de poliţie, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi a luat cunoştinţă despre cumpărarea şi încărcarea de către inculpatele Tcaci Luiza Maria şi Bittar Mirela Modesta a unor cantităţi de material lemnos fără documente de provenienţă de la două persoane fizice sau despre transportul efectuat de alte persoane de pe terenul proprietate, dar fără documente emise de organele competente,  despre locul şi data încărcării şi a transportării materialului lemnos fără documente de provenienţă sau însoţire, nu a luat măsuri de oprire, constatare a faptelor sau contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor contravenţionale prevăzute de lege, confiscarea materialului lemnos şi a vehiculelor.

S-a reţinut şi faptul că, în calitate de lucrător de poliţie, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a luat la cunoştinţă la datele de 26.11.2016 şi 11.12.2016 că inculpatul Craiuţ Vasile Ionuţ conduce autovehicule pe drumurile publice, deşi nu posedă permis de conducere, şi nu a luat măsurile legale pentru constatarea infracţiunii şi înregistrarea cauzei penale.

Solcan a tras cu el încă 7 persoane

Nici cei care au fost complici la tot ce a săvârșit Solcan n-au scăpat „basma curată”. Fiecare dintre ei sunt cercetați pentru minim două infracțiuni.

TCACI LUIZA MARIA, principala complice a șefului de post și o apropiată a acestuia, este cercetată sub control judiciar și a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, săvârşită în formă continuată.

10628609_291351127715958_8546580066842670864_n

Din probele administrate a rezultat că un număr mare de persoane din comunele Moldoviţa şi Frumosu deţine, comercializează, transportă material lemnos, fără documente de provenienţă. Inculpata Tcaci Luiza Maria este una dintre persoanele care achiziţionează material lemnos fără documente legale de proveniență, pe care fie îl depozitează la locuința sa și îl valorifică ulterior, fie îl încarcă direct de la furnizori şi îl transportă la cumpărători. Materialul lemnos este procurat de inculpată atât pentru sora sa Bittar Mirela Modesta, cât şi pentru inculpatul Solcan-Niga Vasile. O parte din acest material lemnos este valorificat de agentul de poliție Solcan-Niga Vasile, care îl debitează la banzicul pe care acesta îl deţine.

RUSCAN LIVIU ILIE, cercetat în stare de libertate, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite.

CRAIUŢ VASILE IONUŢ, cercetat sub control judiciar, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite, dar și conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

 

 

S-a constatat că la datele de 01.11.2016, 03.11.2016, 05.11.2016, 26.11.2016, 28.11.2016, 11.12.2016 şi 12.12.2016, Vasile Solcan a încredinţat inculpatului Craiuţ Vasile Ionuţ autovehicule pentru a le conduce pe drumurile publice, cunoscând că acesta din urmă nu posedă permis de conducere.
BITTAR MIRELA MODESTA, cercetată în stare de libertate, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată,fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

15665957_945893585543535_9044243333055382328_nAceasta  a întocmit în fals avize de însoțire material lemnos în care a consemnat date nereale privind locul încărcării materialului lemnos transportat, documentele fiind folosite în vederea producerii de consecințe juridice, respectiv pentru a da aparența de legalitate transportului de material lemnos pentru care nu existau documente de proveniență şi pentru înregistrarea operaţiunii în evidenţele contabile.

FLORESCU IOAN, cercetat în stare de libertate, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă, uz de fals. Acesta a făcut afirmații mincinoase sau nu a spus tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care a fost întrebat şi pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals constând în aceea că a folosit avize de însoţire completate de inculpata Bittar Mirela Modesta pentru a justifica transportul materialului lemnos efectuat fără documente legale de provenienţă, deşi cunoştea că datele menţionate în avize referitoare la locul încărcării sunt nereale.
CHIRAȘ PETRU ALEXANDRU, cercetat în stare de libertate, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, iar HAŞMEI BOGDAN CONSTANTIN, cercetat în stare de libertate, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea aceleiași infracțiuni.12193283_116113518748896_6603320047580582219_n

Fiind audiaţi în calitate de martori în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, au făcut afirmații mincinoase sau nu au spus tot ce ştiu în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care au fost întrebaţi.

Casa lui Solcan, sub sechestru

Potrivit dispoziţiilor art. 20 din Legea nr. 78/2000, în cazul săvârşirii infracţiunilor de corupţie sau asimilate infracţiunilor de corupţie luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie.

În conformitate cu dispoziţiile art. 249 alin. 1 Cod de procedură penală, procurorul, în cursul urmăririi penale, poate lua măsuri asigurătorii, prin ordonanţă, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale, iar potrivit alin. 4 al aceluiaşi articol măsurile asigurătorii în vederea confiscării speciale sau confiscării extinse se pot lua asupra bunurilor suspectului sau inculpatului ori ale altor persoane în proprietatea sau posesia cărora se află bunurile ce urmează a fi confiscate.

În consecinţă, în cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la locuinţa aparţinând inculpatului Solcan-Niga Vasile, până la concurenţa sumei de 23.000 de lei. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Ziarul SuceavaLive Plus face mențiunea că în numărul 44 (209) din perioada 3-10 martie 2017 s-a produs o eroare materială cauzată de o coincindență de nume. Mai exact, atunci când s-a vorbit de persoana Ionuț Craiuț s-a folosit fotografia unei alte persoane cu același nume, care nu avea nicio implicare în speța care a stat la baza redactării știrii. Întrucât persoana a cărei poze a fost publicată lucrează la Ocolul Silvic Pojorîta, pentru a nu exista confuzii, redacția SuceavaLive își cere scuze pentru eroarea produsă. Menționăm încă odată faptul că eroarea s-a produs din cauza coincidenței de nume și nicidecum intenționat, pentru a defăima imaginea persoanei Ionuț Craiuț care lucrează ca șef de district la Ocolul Silvic Pojorîta. Totodată, și din informațiile primite de la reprezentanții postului de poliție din Moldovița a reieșit faptul că Ionuț Craiuț din comuna Moldovița sat Demăcușa nu are nicio legătură cu acel dosar, în fapt fiind vorba despre o rudă a acestuia dintr-o altă localitate.