Când binele este un țel și când suferința semenilor nu te lasă indiferent alegi să să te implici și să contribui la fericirea și bunăstarea oamenilor de lângă tine. Dacă în prezent copiii și tinerii noștri suferă când li se termină bateria la telefon, sau când restaurantul preferat este închis, în alte părți ale lumii, semenii noștri au grave probleme existențiale cu care se confruntă. Pentru ei este foarte important să fie sănătoși și să aibă ce pune pe masă, mulți dintre ei neștiind încă de rețele sociale, gadgeturi performante sau de crispy strips. În ajutorul lor vin mai multe ONG-uri care le construiesc spitale și le arată că au dreptul la sănătate și la un trai decent. Dintr-o astfel de organizație face parte și tânărul Iosif Amariei, profesor de Istorie la Școala Gimnazială Udești, care, pentru a doua oară, și-a luat economiile și a plecat în misiune în Niger, într-un loc în care persoanele cu dizabilități sunt considerate impure de religia musulmană. Astfel, acesta a contribuit financiar și fizic la construirea și organizarea unui spital pentru copiii speciali de acolo.
„Sunt profesor de Istorie la ciclul gimnazial. Până acum am fost în două misiuni, prima aprilie 2021, trei săptămâni, și a doua, în perioada 20 septembrie – 3 octombrie. Proiectul nostru a constat în a ajuta la construcția și organizarea unui spital în orașul Niamey-Niger. Am ales să plec deoarece îmi place să ajut și să fiu implicat în tot ce ţine de acest lucru. De asemenea, mai sunt membru într-un ONG care se ocupă cu reintegrarea foștilor pușcăriași. Am ales să plec deoarece am văzut nevoia mare și nu am putut să stau nepăsător, mi-am dorit de prin 2016, dar abia acum am reușit”, spune tânărul profesor Iosif Amariei.
Cum astfel de experiențe are și părți periculoase, Iosif Amariei a spus că una dintre cele mai marcante astfel de trăiri a fost atunci când a vizitat un orfelinat aflat într-o zonă periculoasă care adesea e trecută de luptătorii/teroriștii din gruparea extremistă Boko-Haram, o alta a fost chiar acolo în orfelinat, unde a întâlnit copii subnutriţi care aveau nevoie urgentă de ajutor.
„Cu siguranță te schimbă total. Percepția asupra vieții, asupra politicii internaționale. O ţară săracă, măcinată de lupte interne, acolo trăiesc multe triburi: hausa, fulani, tuaregi, zarma, măcinată de terorism, sărăcie, corupție”, a spus, cu tristețe, prof. Amariei.
Drumul său în a face bine a început datorită altor voluntari care au mai avut astfel de experiențe pe teritoriul african și nu se oprește aici, întrucât dorința sa de a face bine și de a-i ajuta pe alții este nemărginită, ceea ce face ca, atunci când va mai putea, să plece din nou în misiune în Africa.
„Cu siguranță voi mai plecat atât în Niger, cât și în alte ţări africane. Următoarea țintă ar fi Zambia sau Tanzania deoarece există aceleași nevoi ca și în Niger, mai ales că acolo este o echipă extraordinară de voluntari. În ultima misiune am acut alături doi băieții din Zambia, trei din Anglia, patru din România, iar unul a rămas în Niamey din aprilie”, a adăugat Iosif Amariei.
Pentru că eforturile sale au fost recunoscute de comunitatea locală, tânărul profesor udeștean a primit, în semn de recunoștință, de la comunitatea pe care a ajutat-o un voal tuareg specific locului și o brățară lucrată manuală de oamenii de acolo, ce, cu siguranță, îi vor aminti mereu că a fost acolo, a făcut bine și a fost apreciat de comunitatea pe care a ajutat-o.
Prof. Iosif Amariei este un exemplu demn de urmat, pentru că faptele sale sunt lăudabile. Să faci bine unor oameni necunoscuți fără a aștepta nimic în schimb este o dovadă clară că Dumnezeu lucrează prin oameni.
Într-o lume în care am ajuns să ne fie frică unii de alții, din cauza coronavirusului, există oameni care depășesc barierele și se apropie în cel mai frumos fel de cei aflați în nevoie.
Lasa un raspuns