S-a învățat cu viața grea pe munte, iar după 85 de ani de viață a văzut un bec luminând în propria-i casă. Tanti Ileana Popa a crescut și a îmbătrânit la lumina lămpii cu gaz, însă în ultimii ani din viață, datorită primarului Vasile Zamcu, se poate bucura de electricitate. În aceeași situație se află alte trei persoane ale căror locuințe au fost electrificate prin proiectul inițiat de Primăria Stulpicani, respectiv George Flocea în vârstă de 68 de ani, Floarea Nastiuc în vârstă de 82 de ani și Vasile Cotlarciuc în vârstă de 64 de ani.

În cătunul Muncel din  satul Gemenea, comuna Stulpicani, în 12 gospodării trăiesc mai mulți oameni care nu au avut niciodată electricitate. Acest lucru s-a schimbat odată cu inițiativa conducerii Primăriei Stulpicani. Astfel, în 2020 prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), conducerea Primăriei, formată din primarul Vasile Zamcu și viceprimarul Ionica Sorina Gemănar, dar și colectivul administrației locale, au implementat un proiect  care a schimbat viața oamenilor din patru gospodării, urmând ca locuitorii celorlalte opt să beneficieze electricitate în curând.

După consultarea ghidului privind subvențiile AFM s-a constatat că există șanse pentru implementarea acestuia, iar la propunerea conducerii Primăriei Stulpicani, Consiliul Local a votat implementarea acestui proiect.

 „După consultarea ghidului am constat că există șanse de reușită. Noi avem în cătunul Muncel din satul Gemenea 12 familii din care au fost acceptate patru, iar pentru celelalte opt procedurile sunt în curs de derulare” a declarat primarul Vasile Zamcu.

Pentru fiecare gospodărie din cele patru au fost acordați 25.000 de lei.

„Implementarea proiectului pentru aceste familii a depins de faptul că acestea se află la peste 2 km față de rețeaua electrică. În luna ianuarie a acestui an am semnat contractul cu AFM pentru cele patru gospodării” a spus primarul comunei Stulpicani.

Vasile Zamcu a precizat că cele patru instalații sunt formate din patru panouri foto-voltaice, suport pentru panouri, patru baterii de acumulare fiecare de 200 de amperi, invertor, tablou de siguranță pentru invertor, tablou de siguranță din casă și card pentru verificarea încărcării panoului printr-o aplicație pe telefon.

„Până acum am trăit o viață de om cu lampă și gaz”, a spus bătrâna de 85 de ani care și-a văzut pentru prima oară iluminată casa.

Și ceilalți membri cărora li s-au instalat panourile foto-voltaice au trăit o zi memorabilă.

„Pentru noi a fost o zi istorică deoarece vedem iluminată casa”, a spus unul dintre gospodari.

Cei patru locuitori ai cătunului care beneficiază de energie electrică au între 60 și 86 de ani.

Inginerul Vasile Zamcu a povestit că bucuria trăită a fost de nedescris și a ținut să mulțumească celor care au făcut posibil acest lucru.

„Nu au crezut vreodată că cineva ar putea să le ușureze viața și să ajungă în cătunul Muscel cu electricitate pentru a trăi în lumină și binecuvântare” a conchis primarul Zamcu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.