Preotul de la Valea Putnei a scos batrânii care au stat până acum în centrul pe care el îl administra și i-a împărțit precum niște unelte pe unde a putut.

Deși, acesta declară faptul că toți bătrânii au fost luați de către familii, mai mulți localnici care îi cunoșteau deja pe bătrâni, susțin faptul că o parte dintre aceștia se află la celălalt centru din comuna Pojorîta, iar o parte, la un alt centru din județ.

Deși, cel de la Pojirîta este un Centru de Recuperare și Reabilitare a persoanelor cu handicap se pare că acest lucru nu a contat pentru preotul Luca Constantin, atâta vreme cât directorul de aici a fost de acord să îl acopere.

Dovadă că oamenii au avut dreptate, marți, 16 ianuarie, la Spitalul Municipal din Câmpulung Moldovenesc, la secția chirurgie ortopedică a ajuns chiar unul dintre bătrânii care a stat la Valea Putnei. De data aceasta însă, bătrânul a fost însoțit de directorul de la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap.

Legea, sfidată ani la rând de preotul Luca care s-a bucurat de o susținere necondiționată a lui Gheorghe Flutur

Pe data de 11 septembrie 2003, preotul Luca Constantin obținea de la Primăria Pojorîta o autorizație de construire pentru „construcția unei clădiri cu funcții religioase”, termenul de valabilitate al autorizației fiind de 12 luni de la data emiterii. Dovadă că în ţara orbilor, chiorul este împărat, pe data de 28.12.2011, preotul Luca Constantin, obținea de la Primăria Pojorîta certificatul de urbanism pentru construirea clădirii cu același nume. Cu alte cuvinte, deși, certificatul de urbanism ar fi trebuit să existe la începerea lucrărilor, preotul de la Valea Putnei și-a permis să facă rost de el, după 8 ani de când clădirea era începută și la o lună după ce clădirea era inaugurată, după cum spuneam, cu pâine și sare.

Și mai grav decât atât este faptul că, atât autorizația de construire, cât și certificatul de urbanism, au avut valabilitate un an de zile, iar de atunci, nimeni nu s-a mai deranjat să le prelungească, ceea ce înseamnă că în acest moment clădirea respectivă nu are nici autorizație de construire, nici certificat de urbanism, dar nici multe alte avize și autorizații.

Ca să demonstreze că face chiar ce vrea, beneficiarul Luca Constantin a pus în funcțiune cele trei nivele ale construcției fără autorizație și avize.

Clădirea a funcționat și fără autorizație sanitară

Din evidențele aflate la nivelul Compartimentului Avize / Autorizații sanitare din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava, pentru centrul de la Valea Putnei rezultă faptul că preotul Luca nu a făcut niciun demers legal în vederea autorizării obiectivului.

„Personalul de specialitate din cadrul instituției noastre a efectuat două controale la Valea Putnei. Cu acest prilej, în anul 2015, au fost constatate o serie de neconformități în ceea ce privește asigurarea circuitelor funcționale pentru alimente, veselă și personal din cadrul blocului alimentar al acestuia. Menționăm că, până la această dată, Parohia Valea Putnei nu a finalizat lucrările de remediere a neconformităților constatate și nu deține autorizația sanitară de funcționare”, se arată în documentul transmis de DSP Suceava.

Clădirea a funcționat și fără autorizație ISU

Centrul filantropic de la Valea Putnei a funcționat și fără autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Clădirea deține un singur aviz de securitate la incendiu, care a fost primit în anul 2012. Acest aviz se dă, de regulă, la începerea lucrărilor, însă după ce lucrările au fost recepționate, beneficiarul trebuie să solicite autorizația. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi, în cazul clădirii de la Valea Putnei.

Potrivit informațiilor noastre căminul pentru persoane vârstnice nu deținea nici  licență de funcționare, iar unitatea de cult nu era  acreditată ca și furnizor de servicii sociale.

Legătura dintre Gheorghe Flutur și preotul Luca Constantin

De ani de zile preotul Luca Constantin este și duhovnicul președintelui Consiliului Județean Suceava, dar și omul despre care Flutur nu acceptă să audă lucruri negative, oricât de reale ar fi ele.

În nenumărate rânduri Flutur a intervenit acolo unde anumite instuții și persoane încercau să oprească ilegalitățile de la Valea Putnei, afirmând că „totul până la subiectul cu părintele de la Valea Putnei”. 

Ca să îi demonstreze loialitate și după ani, Gheorghe Flutur l-a „binecuvântat” pe preot și cu calitatea de membru în Comisia pentru probleme sociale, standarde profesionale, consultanţă şi drepturile omului din cadrul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Suceava.

Din această comisie mai fac parte consilierii judeţeni Ioan Moraru şi Dan Ioan Cuşnir, reprezentantul Corpului Naţional al Poliţiştilor, Constantin Alistar şi directorul executiv al Poliţiei Locale Suceava, Viorel Horodenciuc, iar această calitate l-a ajutat să fie pus în situația unui lup paznic la oi.

UNDE SUNT TOȚI BĂTRÂNII CARE TRĂIAU LA CENTRUL DE LA VALEA PUTNEI? CINE ARE GRIJĂ AZI DE EI? SUNT BINE? CÂT DE DEPARTE SE POATE MERGE CU BĂTAIA DE JOC ȘI CU SFIDAREA LEGILOR?

SUNT ÎNTREBĂRILE PE CARE JURNALIȘTII SUCEAVALIVE LE ADRESEAZĂ PUBLIC PREOTULUI DE LA VALEA PUTNEI, ȘI, ÎN EGALĂ MĂSURĂ, PREȘEDINTELUI CJ SUCEAVA, GHEORGHE FLUTUR, ȘI PREFECTULUI JUDEȚULUI SUCEAVA (MIRELA ADOMNICĂI)

One Response

  1. Rusu Dumitru

    Mâncatori de c–t. Bătrîna nu a fost numai cu directorul centrului, ci a fost si cu fiul acesteia. Aceasta fiind la pat ,nu s-a putut transporta numai cu o mașină special dotată pt. persoane cu handicap.

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.