Proba practică pe manechin i-a pus în dificultate majoră pe 15 asistenți medicali care intenționau să se angajeze la Spitalul Județean Suceava. Se pare că aceștia ori nu știu să aplice teoria în practică, ori acordarea primului ajutor sau efectuarea corespunzătoare a unei injecții sunt lucruri de domeniul fantasticului, întrucât doar zece candidați la concursul de ocupare a 18 posturi de asistenți medicali în cadrul Spitalului Județean Suceava au reușit să treacă de proba practică pe manechin, din cei 25 care au reușit să promoveze proba scrisă.

Dacă până nu demult candidații la un concurs de ocupare a posturilor de asistenți medicali aveau posibilitatea chiar  să memoreze matematic niște teste grilă, acum lucrurile s-au schimbat, iar aceștia trebuie să știe și teorie și paractică, întrucât metodologia de concurs cuprinde și aceste aspecte.

Astfel că toți cei 109 candidați care s-au prezentat la proba scrisă au trebuit să răspundă mai multor întrebări teoretice și să rezolve un test grilă, lucruri mai mult decât normale în România anului 2021. Se pare că dificultatea acestei probe i-a luat pe nepregătite pe cei mai mulți dintre absolvenții școlilor postliceale de asistenți medicali, doar 25 dintre aceștia reușind să promoveze examenul. De altfel, foarte important de menționat este că niciunul dintre cei 25 nu au reușit să obțină nota maximă, nici măcar notele 7 (șapte) sau 8 (opt), ci doar note cuprinse între 5 (cinci) și 6,40. Cei 25 care au ajuns „în semifinale”, au avut de susținut miercuri, 14 iulie, proba practică a concursului de ocupare, această probă fiind o premieră la Spitalul Județean Suceava. De altfel, proba practică pe manechin a fost înregistrată video. În această etapă, candidații au trebuit să demonstreze că știu să pună în practică teoria și să facă diferite activități pe care, de regulă, le face un asistent medical în fiecare zi. Se pare că și această probă le-a dat mari bătăi de cap candidaților și doar 10 dintre aceștia reușind să se califice pentru ultima probă a concursului, cea a interviului.

Există posibilitatea ca emoțiile să fi jucat un rol foarte important în cadrul concursului, însă nu putem omite nici faptul că există absolvenți ai școlilor postliceale de asistenți medicali care nu au nici măcar diplomă de Bacalaureat, sau care „nu dau pe la cursuri” decât atunci când este imperios necesar, lucru confirmat și de concursul organizat de Spitalul Județean Suceava.

Demn de menționat este și că această nouă metodă de concurs, care ar fi trebuit să reprezinte o normalitate de mulți ani, a fost implementată de actuala conducere a unității medicale care aduce performanța în Spitalul Județean Suceava și nu doar la nivel declarativ.

În altă ordine de idei, unitatea medicală va organiza concurs pentru ocuparea a încă 25 de posturi vacante. Este vorba despre 16 posturi de infirmiere, șase posturi de îngrijitoare, două posturi de brancardier și un post de bucătar. Cei interesați, își pot depune dosarele de înscriere la concurs, până pe data 16 iulie, urmând ca pe data de 27 iulie să aibă loc proba scrisă. Cadidații care vor fi declarați admiși la această probă, vor susține proba practică cât și un interviu, pe data de 2 august, respectiv 5 august.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.