Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, îi răspunde interpelării deputatului liberal Ioan Balan privind necesitatea demiterii inspectorului școlar Cornia Ghiorghi și faptele deosebit de grave săvârșite de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Suceava.

În interpelarea sa, parlamentarul sucevean explica că, potrivit legislației în vigoare, persoanelor care ocupă funcții publice de conducere în inspectoratele școlare județene le este interzis expres să desfășoare activități cu caracter politic sau să abuzeze de pozițiile de conducere pentru a exercita presiuni asupra directorilor de școli sau asupra personalului din învățământ (didactic și nedidactic).

„Cu toate acestea, în data de 26 mai 2019, Cornia Ghiorghi, inspector școlar la nivelul Județului Suceava, care are în atribuții, potrivit paginii electronice a Inspectoratului, în domeniul ”management instituțional”, s-a folosit de funcția pe care o deține și s-a implicat în mod activ în procesul electoral. Astfel, mass media a relatat și a făcut public conținutul unei înregistrări audio în care Cornia Ghiorghi adresează amenințări și șantajează pe directorul Şcolii Gimnaziale „Ion Lovinescu” din localitatea Rădășeni, Județul Suceava, cităm: „Dacă PSD iese sub media pe judeţ, la toamnă o să te schimbe!“”, a transmis Ioan Balan.

Ecaterina Andronescu îi răspunde deputatului sucevean că IȘJ Suceava nu a organizat niciodată în centrele de învățământ preuniversitar întâlniri cu teme electorale, iar inspectorii școlari și directorii unităților de învățământ nu s-au implicat în timpul destinat programului educațional în acțiuni cu tentă politică și nici nu s-au organizat activități cu cadrele didactice cu caracter politic.

„IȘJ Suceava precizează că întâlnirea dintre domnul director al Școlii Gimnaziale Ion Lovinescu Rădășeni, prof. Grigore Bocanci și domnul inspector școlar prof, Ghiorghi Cornia, conform notei explicative, a avut loc într-un spațiu privat și personal (la domiciliul domnului prof. Ghiorghi Cornia) și în afara programului școlar (aproximativ la ora 07:30). Conform notei explicative discuția a fost una strict personală și nu în numele instituției”, se arată în răspunsul transmis de Ecaterina Andronescu.

De asemenea, sursa citată precizează și că, până în prezent, la sediul IȘJ Suceava nu a fost înregistrată nicio sesizare scrisă cu privire la această situație.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.