Vineri, 27 iulie 2018, începând cu ora 21:14, va avea loc o eclipsă totală de lună, vizibilă din România. Această eclipsă este ce mai lungă din secolul 21, cu o durată a totalității de o oră și 42 minute. În timpul unei eclipse totale de lună, aceasta intră în zona de umbră a Pământului și capătă o culoare roșiatică, fiind cunoscută în popor ca luna sângerie.

Dacă doriți sa aflați mai multe informații legate de eclipsele de lună (luna sângerie) și dacă vreți să o priviți prin telescop, o puteți face vineri seară, începând cu ora 21:00, la Observatorul Astronomic al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Tot vineri, planeta Marte se va afla foarte aproape de Luna și va fi la opoziție. Când o planeta se află la opoziţie, poate fi observată în cele mai bune condiţii, pe parcursul întregii nopți, având maximul de strălucire şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop.

Astfel, vom face observații și asupra planetei Marte, dar și asupra planetelor Saturn și Jupiter, putând vedea sateliții galileeni, marea pată roșie de pe Jupiter și inelele lui Saturn.
Menționăm că observațiile astronomice vor fi posibile daca cerul nu va fi acoperit de nori. Pe lângă programul de observații, vom discuta despre eclipse și vom proiecta filme documentare legate de lună și de producerea eclipselor de lună”, au transmis reprezentanții Observatorului USV.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.