Data viitoare când îți faci planuri de călătorie, ai putea avea în vedere ecoturismul. Asta înseamnă să explorezi mediul natural în toată frumusețea lui, protejându-l în același timp. Poți face un sejur la munte, cu rucsacul și cortul în spate, sau poți beneficia de ofertele create de agențiile de turism ecologic.

Prin ecoturism se încearcă reducerea amprentei de carbon, protejarea zonelor în care există specii de plante și animale pe cale de dispariție, reducerea deșeurilor din plastic și promovarea călătoriilor durabile.

În zilele noastre, există o problemă care este pe buzele tuturor – aceea a schimbărilor climatice. Acestea au avut efecte asupra sistemelor naturale și asupra oamenilor de pe tot globul. Din păcate, mediul suferă de degradarea habitatelor naturale ale speciile endemice și de efectele schimbărilor climatice.

5 motive să alegi ecoturismul în acest an

Căutarea unei călătorii ecologice pe Internet este destul de rapidă, dar trebuie să fi atent ca aceasta să fie într-adevăr o destinație care promovează cunoașterea și explorarea mediului, turismul durabil și conservarea patrimoniului natural și a tradițiilor populare.

Principalele motive pentru care este bine să alegi ecoturismul sunt:

  • Petreci mult timp în natură, ceea ce este bine pentru sănătate.
  • Observi pădurile, izvoarele, păsările, lanțurile montane, care toate creează un paradis adevărat pentru iubitorii de natură.
  • Faci o călătorie pe termen lung, care nu dăunează mediului sau oamenilor locali.
  • Descoperi viața oamenilor obișnuiți, pe care îi întâlnești în călătorie și care te ajută să înțelegi și să experimentezi mai de aproape stilul de trai de la sat; o astfel de experiență poate fi fenomenală, dacă ajungi să cunoști oameni care au îndeletniciri tradiționale, cum sunt de pildă apicultorii.
  • Te poți caza la o pensiune, care utilizează practici ecologice și unde prețurile sunt mai accesibile.
  • Ai posibilitatea de a mânca la restaurante locale, mâncarea proaspătă și interesant condimentată.
  • Poți face o plimbare cu bicicleta dintr-un loc în altul, te poți plimba cu barca pe lacuri, sau poți practica ciclismul în zone frumoase. O modă recentă în rândul cicliștilor, atât al celor de ocazie, cât și al profesioniștilor, este să folosească suplimente bazate pe ulei CBD activ, în ideea de a-și menține prospețimea fizică, în timp ce călătoreau. Acest produs natural oferă o stare de bine, ameliorând inflamațiile, durerea și starea de epuizare.  

Destinații în România, pentru a călători în afara drumului bătut

România are două destinații de ecoturism omologate de Comisia Europeană, și anume Mara Cosău Creasta Cocoșului, respectiv Piatra Craiului din Zărnești.

Acestea sunt destinații perfecte de vacanță în afara drumului bătut. Mulți călători din România le aleg an de an, astfel ele au devenit foarte apreciate, fiind printre cele mai populare locuri în prezent. Deși unii ar crede că aceste zone sunt destinații nepotrivite pentru străini, totuși în anumite perioade din an, cum este vara, poți întâlni și călători veniți din alte țări, ceea ce este destul de uimitor pentru cei care nu au înțeles că sunt atât de unice.

Alte zone din țara noastră, ideale pentru călătorii de vis și pentru a primi beneficiile naturii, sunt:

  • Depresiunea Dornelor, Călimani, Sușard, Giumalău
  • Târnava Mare, Valea Hartibaciului, în partea de sud-vest a Transilvaniei
  • Băile Tușnad, Lacul Sfânta Ana.

Cei care aleg aceste destinații turistice, pot avea parte de experiențe fantastice din toate punctele de vedere. Încă de la începutul călătoriei vor fi atrași ca un magnet și impresionați de abundența naturală a mediului și de peisajele spectaculoase.

O destinați superbă de ecoturism în țara noastră este și Delta Dunăriipatrimoniu natural UNESCO. Aici, s-ar putea spune că poți vedea oameni coexistând în armonie cu natura, oriunde te-ai duce pe canalele Deltei, în satele frumoase, puse în valoare de case modeste ale pescarilor.

Delta Dunării este o destinație minunată de vacanță. În fiecare an, vezi pescarii în bărcile lor din lemn ce străbat apele înguste, urmând fluxul apei și ritmul curenților. Turiștii care călătoresc în această zonă, simt imediat armonia dintre oameni și natura specifică Deltei. Aceasta creează o ambianță plăcută și relaxantă, pe care oricine o percepe încă din momentul în care sosește aici.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.