Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a participat la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, unde s-au discutat problemele de pe agenda de lucru a primarilor. Potrivit edilului, între invitații care au luat parte la discuții s-au numărat și prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Ion Lungu a precizat că în cadrul întâlnirii s-au discutat probleme legate de situația pregătirii exercițiului financiar european 2021-2027, referitor la Programul Național de Redresare și Reziliență, și la Programele structurale în mod special descentralizarea Programului Operațional Regional, crearea de Autorități de management la nivelul fiecărei Agenții de Dezvoltare Regională, fiind considerat un pas important spre realizarea regionalizării.
Potrivit edilului Sucevei,  s-a discutat și despre descentralizare, modalitățile de organizare teritorială, legea Zonelor Metropolitane, Zone Urbane Funcționale și despre unificarea administrativă Voluntară a Autorităților Locale. Pentru ultimul aspect s-a aprobat o rezoluție la nivelul AMR, pe o intenție de unificare voluntară propusă de municipiul Buzău cu comuna Țintești, ca model de organizare teritorială.
AMR va trimite la Ministerul Administrației și Internelor proiecte de lege privind unificarea administrativă și totodată propuneri de modificare a Codului administrativ.
„Ca reprezentant al AMR în Comisia de împrumuturi de la Ministerul Finanțelor am solicitat suplimentarea plafonului de împrumuturi rambursabile al autorităților locale pentru anul 2021, la rectificarea din luna august, de asemenea și aprobarea de împrumuturi autorităților locale din Trezoreria Statului, în acest sens este inițiat un proiect de OUG.
Am ridicat și problema finanțării de la bugetul de stat a cheltuielilor de transport pentru elevi, cum este stipulat in legea 226/2020, care trebuie corectată la viitoarea rectificare.
O problemă pe care am adus-o în atenția primului ministru este cea legată de emiterea de certificate verzi la operatorul de termoficare Bioenergy, care este blocată la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
A fost o întâlnire foarte constructivă.
Domnul prim-ministru Florin Cîțu a promis sprijin la problemele ridicate de primari”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.