Vineri, 28 septembrie, la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” din Suceava a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș”, aflat la ediția cu numărul 50.

Cu această ocazie, cei prezenți la eveniment au asistat la dezvelirea bustului marelui poet, chiar în fața Colegiului „Petru Mușat”.

„În septembrie-octombrie, de peste 50 de ani, Labiș evadează din statui și vine acasă, vine printre noi. Astăzi, însă, la 50 de ani de Festival Nicolae Labiș, poetul se întoarce în statui, se întoarce într-un bust, într-o statuie, din nou aici, la Liceul Petru Mușat, la Suceava”, a declarat scriitorul Ioan Manole, reprezentantul Centrului Cultural Bucovina.

Prezent la eveniment, Gheorghe Flutur și-a exprimat recunoștința către cei care au realizat bustul poetului și s-a declarat bucuros să ia parte la deschiderea oficială a festivalului.

Ce putea fi mai frumos decât într-o frumoasă dimineață de toamnă, de septembrie, cu soare, să participăm la deschiderea acestui eveniment mare închinat poetului Nicolae Labiș. Le mulțumesc celor care au inițiativă și care au făcut această statuie. Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, în fiecare an participă la omagierea marelui poet, plecat prea devreme dintre noi. În cinstea celor 50 de ani, avem la monetăria statului o medalie în memoria lui Labiș”, a transmis Flutur.

La evenimentul de la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” a participat și sora poetului Nicolae Labiș, Margareta Labiș, care este și cetățean de onoare al Sucevei. Aceasta i-a mulțumit lui Gheorghe Flutur, despre care a spus că „în ochii lui strălucește albastrul de Voroneț”.

Cu această ocazie, Margareta Labiș a primit o medalie cu chipiul poetului, aceeași medalie fiind dăruită și Colegiului Tehnic „Petru Mușat”.

Manifestările au continuat la Biblioteca Bucovinei, cu lansări de carte şi cu prezentarea celui mai recent număr al revistei „Bucovina literară”, apoi, la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, unde, de asemenea, au avut loc lansări de carte şi recitaluri de poezie.

Cea de-a doua zi dedicată marelui poet Nicolae Labiș a început la Casa memorială din Mălini, unde s-a desfăşurat festivitatea de premiere, urmată de un recital al laureaţilor şi un spectacol susţinut de Ansamblul „Flori de mălin”.

 

Premianții ediției a 50-a a Festivalului-concurs Națioanl de Poezie „Nicolae Labiș”

  1. Pârghie Cosmin, Suceava – 8,12 – Marele Premiu „Nicolae Labiș”
  2. Vintilă Ioana, Sibiu – 8,08 – Premiul I
  3. Mihăilescu Antonia – Andra, Suceava – 7,79 – Premiul II
  4. Vlădianu Teodora, Suceava – 7,75 – Premiul III
  5. Berariu Vlad, Suceava – 7,75 – Premiul III
  6. Nedelcoff Emilia, Iași – 7,66 –   Premiul Revistei „Steaua” – Cluj
  7. Ailenei Elena, Brăiești (com.Cornu Luncii, Suceava) – 7,62 – Premiul Revistei „Orașul” – Cluj
  8. Sandu Teofana, Suceava – 7,41 Premiul Revistei Tribuna – Cluj
  9. State Știrbu Andreea, Câmpina – 7,37 –  Premiul Revistei „Convorbiri Literare” Iași
  10. Petrovici Andreea, Vatra Dornei – 7,33
  11. Lițcanu Tudor, Suceava – 7,20 – Premiul Revistei „Poezia” – Iași
  12. Vasilesvu Teodora, Argeș – 7,16 Premiul Revistei „Cervantes” – Satu Mare
  13. Kalman Sonia, București – 7,12 –  Premiul Revistei „Hyperion” – Botoșani
  14. Apostol Alexandra – 7,04

 

Gheorghe Flutur a oferit trei distincții „Meritul Bucovinei”, la Mălini

 

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a decernat sâmbătă trei distincții „Meritul Bucovinei” unor personalități și instituții care s-au implicat în susținerea și promovarea celui mai longeviv Festival Național de Poezie, „Nicolae Labiș”, aflat la ediția jubiliară semicentenară.

Este vorba despre Maria Margareta Labiș, sora poetului, poetului Marcel Mureșeanu, inițiator și implicat în toate edițiile Festivalului, precum și Primăriei Mălini pentru sprijinul acordat Festivalului și pentru sprijinul acordat funcționării Casei memoriale Nicolae Labiș din Mălini.

Juriul ediției din acest an a festivalului-concurs a fost alcătuit din Mircea Martin – București, Adrian Dinu Rachieru – Timișoara, Vasile Spiridon – București, Mircea A. Diaconu – Suceava, Marcel Mureșeanu – Cluj și Iulian Boldea – Tg.Mureș.

Ediţia a 50-a jubiliară a Festivalului naţional de poezie „Nicolae Labiş“ a fost organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, în colaborare cu Societatea Scriitorilor Bucovineni, Muzeul Bucovinei, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Muşat“, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Primăria comunei Mălini. Ediția jubiliară din acest an a fost coordonată de scriitorul Ioan Manole.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.