Moara este prima comună din țară, de după anii 2000, care a reușit să alimenteze cu gaz metan aproape toată localitatea. Acesta este meritul primarului Eduard Dziminschi care, după multe drumuri la București și după multe discuții cu parlamentarii, a reușit să deblocheze o lege care a permis ulterior ca un operator economic să poată investi în rețeaua de gaz dintr-o localitate.
Astfel, după alte discuții cu șase operatori de gaz metan, dar și după refuzul unora dintre ei, edilul Dziminschi a reușit să convingă Nova Power & Gas să investească la Moara. Zis și făcut! Astfel că Ministerul Energiei a scos la licitație localitatea, iar operatorul a licitat și a fost desemnat câștigător. După procedurile legale, a început și construirea conductei care a fost deja finalizată, pentru început, în Moara Carp, Moara Nica și Bulai, până la intrarea în localitatea Frumoasa.
„Investitorul, cu banii lui, a pus gaz în comuna Moara. Mă simt împlinit că am reușit să îmi respect promisiunea din 2016”, a declarat, pentru SuceavaLive, primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi.
Acesta a precizat că, deși condițiile meteo încă nu sunt tocmai favorabile, pe parcursul acestor zile, au fost făcute probe de presiune la gaz, urmând ca luna mai să aducă vești bune, adică rețeaua de gaz să devină funcțională.
Trebuie precizat că proiectul de aducțiune a gazului metan la Moara este în valoare de 2,5 milioane de euro, sumă suportată de investitor, unitatea administrativ teritorială netrebuind să asigure cofinanțare. Acest lucru evidențiază că administrația publică a dat dovadă de seriozitate și de maximă implicare.
În altă ordine de idei, după cum a precizat Eduard Dziminschi, până acum au fost înregistrate aproximativ 800 de cereri pentru branșare, iar odată cu extinderea conductelor vor mai exista și altele.
„Nu vreau să mă laud, dar partenerii noștri au văzut în mine un om serios cu care se poate lucra și au acceptat să investească. De exemplu, comuna Dumbrăveni nu a putut să facă lucrul acesta, întrucât nu a găsit operatori interesați. Împreună cu primarul Ioan Pavăl am mers mereu la București și am făcut lobby, însă, deși Dumbrăveniul a fost scos la licitație înainte de Moara, niciun operator nu s-a prezentat”, a spus Dziminschi.
În concluzie, pe lângă faptul că primarul Eduard Dziminschi a reușit să racordeze la gaz metan o mare parte din localitatea Moara, a deblocat, împreună cu primarul Ioan Pavăl și cu ajutorul ministrului Anton Anton și al parlamentarilor, situația pentru întreaga țară, așa încât orice primărie din România poate să facă astfel de parteneriate prin intermediul cărora să aducă căldură în comunele și satele din țară.
Lasa un raspuns