Peste 30 de copii cu posibilități financiare reduse au participat la tabăra de vară organizată de polițiști și Romania Children Humanitarian Foundation la Ciocănești, în perioada 05 – 10 august.

În această vară, pe perioada vacanţei, poliţiştii împreună cu Romania Children Humanitarian Foundation organizează tabere de vară şi şcoli de vară cu tematică preventivă, beneficiari urmând a fi copiii cu posibilităţi financiare reduse, dar cu rezultate bune la învăţătură, promovând astfel comportamentul nonviolent şi valorile sociale ce trebuiesc adoptate de tineri.

Având în vedere faptul că pe perioada vacanţei de vară este mai dificil să se organizeze întâlniri şi activităţi cu elevii în mediul şcolar, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava desfăşoară, împreună cu Romania Children Humanitarian Foundation, campania „Vacanţă în siguranţă”. Activităţile vizează informarea tinerilor asupra riscurilor adoptării unor comportamente de tip delictual.

Până în prezent, în cadrul campaniei a fost organizată o tabără de vară în comuna Vama şi a fost inaugurat un Club de prevenire a Criminalităţii în comuna Marginea. Statistica judiciară sesizează, în ultimii zece ani, un trend ascendent al delincvenţei juvenile şi faptul că vârsta infractorilor este din ce în ce mai mică. Tot mai des se produc acte de vandalism săvârşite de minori, organizaţi în găşti, acestea reprezentând o nouă formă de manifestare a violenţei. Adolescenţii îşi petrec cea mai mare parte a timpului în discoteci, săli de internet sau jocuri, ca modalităţi de distracţie care deseori sunt însoţite de consum de alcool.

În perioada 05 – 10 august, IPJ Suceava şi Romania Children Humaniatrian Foundation au organizat a doua tabără pentru copiii cu posibilităţi financiare reduse, dar cu rezultate bune la învăţătură, în comuna Ciocăneşti. La această tabără au participat 30 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani din comunele Vama şi Ciocăneşti. Cu sprijinul Romania Children Humaniatrian Foundation s-a asigurat cazarea şi masa tinerilor din mediul rural cu posibilităţi financiare reduse, fiind organizate zilnic ateliere şi workshopuri cu tematică preventivă, cu participarea poliţiştilor. Au fost înmânate flyere şi afişe preventive şi au fost proiectate filme educative pe linia prevenirii dispariţiilor de minori, pornografiei infantile pe internet, dar şi pe linie de siguranţă rutieră. Au fost organizate activităţi interactive şi concursuri cu tematică preventivă.

Pentru că principala cauză a săvârşirii acestor infracţiuni de către minori este lipsa educaţiei în familie, polițiștii prezintă o serie de recomandări preventive, utile părinţilor. Explicaţi copiilor că a fura este cel mai înjositor obicei, indiferent dacă este vorba de un creion sau o bicicletă. Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dvs. şi cum îi cheltuieşte. Fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile. Nu permiteţi copilului să întârzie mult de la şcoală, film sau întâlniri cu prietenii. Dacă fiul sau fiica dumneavoastră sunt invitaţi la o onomastică, verificaţi unde merg, luaţi legătura cu părinţii gazdă. Obişnuiţi copiii să vi se confeseze cu privire la faptele sau comportamentul unor persoane suspecte. Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute. Mare grijă la anturajul copilului, verificaţi-i prietenii şi discutaţi cu părinţii acestora când aveţi dubii în privinţa lor. Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul de lucru al dumneavoastră. Sfătuiţi-vă copiii să nu urce în lift cu persoane necunoscute, să nu se joace în locuri virane, să evite persoanele suspecte. Luaţi toate măsurile de educare, creştere şi supravegherea specifică fiecărei vârste în parte.

Imagine4 Imagine2 Imagine3

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.