Ceață totală în privința efectelor juridice după retragerea titlului de doctor al lui Gabriel Oprea.

PSnews a contactat o serie de specialiști pentru a clarifica ce se întâmplă cu persoanele care și-au scris teza de doctorat sub îndrumarea lui Gabriel Oprea, cel care riscă să piardă titlul de doctor și, implicit, pe cel de profesor universitar.

Senatorul PNL Puiu Hașotti, cadru didactic la Universitatea Ovidius Constanța, ne-a detaliat consecințele în lanț care ar urma retragerii definitive a titlui de doctor al fondatorului UNPR.

Acesta explică, în exclusivitate pentru PSnews, că fostul ministru de Interne nu mai poate fi profesor universitar după un astfel de verdict irevocabil. Mai mult, Hașotti subliniază că tuturor celor care l-au avut pe Oprea ca îndrumător la teza de doctorat sau ca membru în comisia de acordare a titlului de doctor trebuie să li se retragă și lor titlul obținut.

În situația în care lui Gabriel Oprea i se va retrage definitiv și irevocabil titlul de doctor, toți cei care l-au avut pe Gabriel Oprea îndrumător la teza de doctorat trebuie de asemenea să-și piardă titlul de doctor pentru că numai un doctor poate să fie îndrumător la o teza de doctorat. De asemenea, calitatea de profesor universitar a lui Gabriel Oprea va dispărea pentru că nu poți fi profesor universitar fără să fii doctor. Și, dacă este să fim 100% riguroși, ar însemna ca în toate comisiile de doctorat la care a participat Gabriel Oprea, cei care au susținut tezele de doctorat, nu mai pot fi doctori, pentru că, în comisiile de doctorat fac parte doar doctori. Deci, este o chestie foarte interesantă, și-atunci toți cei de la faimosul institut unde Gabriel Oprea a îndrumat tezele de doctorat sau a fost în comisiile de doctorat, aceia nu mai pot fi doctori. Automat trebuie să le retragă și lor, a explicat senatorul PNL.

Pe de altă parte, Radu Carp, secretar executiv al Partidului Naţional Liberal (PNL) și profesor universitar la Facultatea de Științe Politice (Uniersității din București), ne-a declarat că dreptul de a preda nu îl va pierde decât în cazul în care Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”și Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” (unde Oprea a fost profesor și conducător de doctorat) va face demersuri în acest sens.

Dacă i se retrage titlul de doctor, după aceea e mai complicat pentru că.. Dreptul de a preda, nu îl va pierde. Problema este că alte grade universitare au fost obținute pe baza acestui titlu. Asta numai dacă universitatea respectivă va face acest demers. Ministerul nu mai poate să mai intervină – poate să atragă atenția, dar este responsabilitatea insituției care a oferit, care a organizat concursul respectiv”, a explicat Radu Carp, în exclusivitate pentru PSnews.

Întrebat dacă toți cei care l-au avut indrumator pe Gabriel Oprea riscă să pierdă automat titlul de doctor, liberalul a răspuns: Nu, nu neapărat. Dacă nu se face o sesizare în acest sens, atunci nu. Deci automat: NU”.

Confruntat cu întrebarea dacă fostul vicepremier ar trebui să returneze sporul de doctorat de 15% din salariu în cazul în care l-a primit, Radu Carp a subliniat: “Iarăși: nu există o obligație. Da, poate să i-o ceară instituția respectivă. Deci, nu este nimic automat, totul este pe bază de cerere, potrivit datelor interne de acolo. Dar eu nu știu cazuri. Și aici e controversat. Nu știu cum a obținut titlul de profesor, nici acum nu mi-e clar cine i-a dat doctoratul, deci acesta a fost produs în mai puțin de un an, cum a obținut conducerea acest doctorat: e un complex foarte mare acolo”.

Deputatul PNL Ioan Cupşa (vicepreşedinte al Comisiei juridice) susține că, în situația în care cei care au obținut titulul de doctor sub coordonarea lui Gabriel Oprea au fost de bună-credință și lucrările lor științifice îndeplinesc toate condițiile, nu se vor produce efecte juridice imediate.

Sunt probleme serioase cu domnul Oprea pentru că, printre altele, dânsul este și profesor abilitat și conducător de doctorate. Iar consecințele juridice imediate vor fi de stabilit, pentru că, chiar dacă dânsul nu era “abilitat” (vedeți gluma) să fie profesor abilitat de vreme ce nu avea calitatea de doctor, este o condiție esențială pentru a fi profesor universitar și nu este singura pentru a fi conducător de doctorat. Întrebarea este, într-adevăr, ce se întâmplă cu toți cei pe care i-a mentorat la rându-i. Dar sunt întrebări greu de pus, cu răspunsuri foarte dificile. Sunt răspunsuri dificile pentru că, într-o măsură, cred eu, cei care și-au luat doctratul fiind mentorați de către profesorul abilitat domnul general Oprea (vedeți ce lungă e titulatura?) au fost de bună-credință, iar dacă lucrările lor științifice îndeplinesc toate condițiile, nu cred că vor produce efecte juridice imediate”, a spus vicepreședintele Comisiei juridice.

Acesta a subliniat că nu este normal să li se retragă automat titlul celor care, pe principiul bunei-credințe, au redactat lucrările de doctorat, chiar dacă îndrumătorul lor va pierde definitiv statutul de profesor abilitat.

“Nu este logic să li se retragă automat titlul pentru că mergem pe principiul bunei-credințe, care protejează cetățeanul care care și-a îndeplinit toate obligațiile, chiar dacă una dintre condiții nu era îndeplinită, referitoare la profesorul abilitat, cel care era conducătorul de doctorat”, a spus Ioan Cupșa.

În ceea ce privește returnarea sporurilor de doctorat de către Gabriel Oprea, deputatul PNL afirmă că aceste situații juridice sunt rare, încât procedura nu este una clară.

“Lucrurile sunt de asemenea complicate. Acum retragerea produce sau nu produce efecte retroactive  – nu sunt în măsură să vă răspund acum. Sunt atât de rare astfel de întâmplări juridice încât procedura n-o știm. Asta înseamnă că nu există un orizont juridic pentru sumele de bani pe care le-a primit ca sporuri sau indemnizații bazate pe titlul de doctor. Pe mine mă preocupă mai puțin indemnizațiile domnului general Oprea, cât mă preocupă soarta celor care cu bună-credință l-au avut ca profesor abilitat pe acest domn”, a declarat Ioan Cupșa, în exclusivitate pentru PSnews.

Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al Ministerului Educației, a fost tranșantă în privința pierderii dreptului de a preda de către fostul ministru de Interne.

“Cu siguranță. Dacă vorbim despre sistemul de educație, vorbim despre niște reguli, rigori, care trebuie să se supună tuturor celor care doresc să intre în sistemul național de educație”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului Educației, în exclusivitate pentru PSnews.

Redacța PSnews  a solicitat Ministerului informații privind soarta celor care au obținut doctoratul, avându-l pe generalul Oprea ca „mentor”. Vom reveni cu lămuriri din partea instituției de îndată ce ne vor fi furnizate.

Până una alta, după cum puteți vedea, opiniile diferă de la persoană la persoană și, confruntându-ne cu o situație “controversată” și “rară”, procedura legală este incertă.

“Discipolii” lui Oprea

Generalul cu patru stele profesor universitar doctor Gabriel Oprea a coordonat tezele de doctorat a 21 de persoane în perioada 2004-2013. Nouă dintre aceste persoane și-au susținut lucrările la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, iar alte 12, la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), aflată în subordinea SRI.

Din iulie anul trecut și până acum, mai mulți dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea au fost acuzați de plagiat. Opt dintre ei au cerut să li se retragă titlul de doctor, obținut sub coordonarea lui Gabriel Oprea și la Școala doctorală a Academiei SRI. Printre aceștia, se află oameni politici, precum Radu Stroe (și el fost ministru de Interne), Mihai Stănișoară (consilier prezidențial, cu rang de ministru, pe probleme de apărare), Romeo Raicu, parlamentar PNL (fost PDL), aflat în conducerea Cimisiei parlamentare SIE, dar și nepoata lui Oprea, Loredana Radu (avocată a lui Victor Ponta) sau secretara acestuia, Adela Popescu.

Cumva considerăm că cei opt, depunând cerere de retragere a titlului de doctor, recunosc, implicit, că au plagiat, altfel nu ar fi avut motive să renunțe la titulatură. Cei opt care l-au avut îndrumător pe Oprea s-au retras, făcând cerere în luna martie, prevalându-se pe legea 1/2011. Însă, se pare că Ministerul Educației nu are proceduri de aplicare a acestei legi.

La solicitarea PSnews, conducerea Academiei Naționale de Informații urmează să aibă o poziție oficială în acest caz.

Rămâne astfel de văzut dacă ucenicii lui Oprea vor pierde sau nu titlurile de mari “doctori” obținute la cele două instituții de învățământ universitar.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.