Conform ultimelor date publicate de BNR, dobânzile cerute de bănci la creditele noi au crescut ușor în ianuarie față de luna anterioară, îndeosebi pe segmentul de consum al populației.

Dobânzile la depozite au rămas, în medie, la sub 2% – substanțial sub rata inflației -, dar cu scăderi pentru economisirile atrase de la persoanele fizice.

Marja netă de dobândă a crescut, astfel, în prima lună de la intrarea în vigoare a OUG 114/2018, care introduce și o taxă pe activele bancare, deși scopul declarat al Guvernului PSD/ALDE cu noua impozitare este acela de a reduce dobânzile plătite de români, arată Profit.ro.

Politica băncilor la nivelul costurilor poate fi explicată pe scurt astfel în prima lună din 2019: credite mai scumpe și depozite remunerate la același nivel.

Ianuarie este prima lună privind dobânzile pentru care Banca Națională a României oferă date de la intrarea în vigoare a taxei pe activele bancare, bir ce a zguduit sistemul bancar la perspectiva de a plăti 1,2% anual din deținerile de titluri de stat, cash și credite către bugetul statului, o rată de impozitare de trei ori mai mare decât profitabilitatea medie din ultimul deceniu.

Taxa ar urma să fie plătită pentru primul trimestru în aprilie, astfel că evoluția dintr-o lună e prea scurtă pentru a trage o concluzie despre așezarea pe o tendință și mai aspră decât cea din ultimul an și (aproape) jumătate, când oricum creditele s-au scumpit.

Creditarea este, oricum, în răcire, cu date mixte pentru ianuarie. Totodată, Guvernul, care a prezentat taxa drept o măsură de reducere a costurilor creditării, prin legarea acesteia de ROBOR, pare să fi renunțat la poziția inițială și spune că urmează să modifice OUG 114, după ce agenția Standard & Poor’s a indicat înrăutățirea perspectivei de rating.

Dobânda medie la creditele noi în lei a crescut cu 0,22 puncte procentuale față de decembrie la 7,19%, în timp ce dobânda medie la depozitele noi la termen atrase a avansat cu 0,01 pp la 1,97%, în condițiile unei inflații estimate de BNR pentru acest an la 3,4%, astfel că valoarea economisirilor bancare este, în continuare, erodată.

În detaliu, datele agregate de BNR arată că populația a tras, din nou, bățul mai scurt pe partea de economii, cu o dobândă medie în scădere cu 0,1 pp la 1,66%, cel mai scăzut nivel după luna septembrie. Dobânda încasată pentru economisirile noi ale firmelor a crescut cu 0,03 pp la 2,08%, dar se păstrează sub nivelurile atinse începând cu mijlocul verii 2018.

Dobânda medie la creditele noi acordate populației a crescut, însă, cu 0,1 pp la 8,19%, nivel cu 0,6 pp peste cel din urmă cu un an. S-au scumpit creditele de consum cu 0,3 pp la circa 10,9% (dobândă efectivă medie), dar s-au ieftinit cu 0,3 pp creditele ipotecare la circa 5,9%, evoluție ce poate fi pusă, parțial, pe seama scăderii dobânzilor interbancare, ce nu a fost translatată de către bănci într-o marjă mai mare pentru creditele imobiliare noi.

Rata ROBOR la 3 luni a scăzut pe media lunară cu aproape 0,1 pp față de decembrie și cu 0,2 pp față de noiembrie la circa 3%. Față de ianuarie 2018, DAE la creditele de consum a crescut relativ puțin (+0,4pp), în timp ce la creditele ipotecare a avut un avans de 1 pp.

Rata medie de dobândă la creditele pentru firmele nefinanciare a rămas la nivelul de 5,84% din decembrie, însă cu o creștere de 0,3 pp la împrumuturile de peste 1 milion de euro echivalent până la 5,6%. Față de anul anterior, împrumuturile firmelor poartă o dobândă mai mare cu 1 pp în medie.

Marja de dobândă a băncilor la afacerile noi (credite noi – depozite noi la termen) a crescut, astfel, în ianuarie cu 0,2 pp la 5,2%. Calculată ca diferență dintre creditele noi și indicatorul ROBOR 3M, marja a crescut cu 0,3 pp la 4,2%.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.