Pe lângă toate aspectele negative pe care le are, pandemia de COVID-19 are și părți bune, întrucât, în această perioadă fiecare a petrecut mai mult timp cu cei dragi, a redescoperit lucrurile de mult uitate și a învățat să fie solidar unei cauze comune: învingerea dușmanului nevăzut, dar atât de puternic.

În timpul pandemiei de coronavirus a scăzut semnificativ numărul accidentelor rutiere și a crescut numărul apelurilor la 112.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, comisarul șef Ionuț Epureanu, a informat că în luna aprilie 2020 au avut loc 26 de accidente rutiere, cu 47 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 73 de accidente.

La fel, și numărul persoanelor decedate și al celor rănite grav s-a diminuat față de luna aprilie 2019. Astfel, în 2020 au fost două persoane decedate, cu două mai puțin decât în 2019, o persoană rănită grav, față de opt persoane în 2019 și nouă persoane rănite ușor, cu 21 mai puține decât în 2019 când au fost 30 de persoane care au suferit răni ușoare în urma accidentelor.

În ceea ce privește numărul de cazuri de violență domestică, în luna aprilie a acestui an au fost înregistrate 97 de cazuri, iar polițiștii au emis nouă ordine de protecție împotriva agresorilor, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, când s-au înregistrat 110 de astfel de cazuri și au fost emise 13 ordine de protecție.

O explicație logică pentru cazurile de violență domestică este aceea că, din păcate, numărul lor nu scade, ci în această perioadă de pandemie femeilor agresate le este frică să ajungă la spital pentru a-și scoate certificat medico-legal și, prin urmare, suferă bătăile fără a anunța Poliția.

 

 

În ceea ce privește numărul apelurilor la 112, în luna aprilie 2020 s-au înregistrat 1470, cu 80 mai multe, față de aceeași perioadă a anului trecut, când sucevenii au sunat la numărul unic de urgență de 1390 de ori.

Comisarul șef Ionuț Epureanu a explicat că acest număr crescut de apeluri este cauzat de pandemia de coronavirus întrucât, pe lângă alte motive, mulți oameni au sunat la 112 pentru a anunța că un consătean s-a întors din străinătate.

Au fost cazuri în care o familie dintr-un sat s-a întors din străinătate, iar la 112 au sunat cel puțin zece persoane diferite pentru a anunța. Un alt exemplu este că mai mulți cetățeni au apelat 112 pentru a anunța că vecinul X s-a întors din Italia și a fost văzut la magazin, însă, în urma verificărilor polițiștilor s-a constatat că omul era întors din Irlanda, țară care nu presupunea autoizolarea sau carantina și exemplele pot continua”, a explicat comisarul șef Ionuț Epureanu.

 

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava a subliniat că numărul apelurilor la 112 a fost mult mai mare în luna martie, când pandemia s-a instalat în județul nostru, întrucât oamenii sunau la 112 pentru orice li se părea suspect. Astfel, în martie 2020 au fost înregistrate 3291 de apeluri, față de 1325 în aceeași perioadă a anului trecut.

 

Pe de altă parte, Epureanu îi îndeamnă pe suceveni să respecte în continuare măsurile impuse prin Ordonanțele Militare și legea în vigoare.

Trebuie să mai avem răbdare și să respectăm legea pentru că o facem pentru noi, pentru copiii, părinții și bunicii noștri și pentru întreaga societate. Acum am demonstrat cu toții că putem fi solidari și ne putem dedica unei cauze comune, fără a ține cont de alte considerente personale”, a conchis comisarul șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.