În tot acest timp, presa jubilează, aparent, pentru că au subiecte pe care să le prezinte publicului cititor/ telespectator. Totuși, în spatele acestui fapt pare că se ascunde un efect care ar putea fi unul devastator, ba chiar fatal, pentru anumite instituții de presă. Mulții din finanțatorii instituțiilor mass- media au umplut, până la refuz, arestul preventiv al Capitalei și astfel sunt în imposibilitatea de a pompa în continuare bani în presă. Efectul: presa rămâne fără finanțare. Fără bani, oricât de dornică este o instituție de presă să informeze publicul larg, nu se poate desfășura niciun fel de activitate jurnalistică. Vor rămâne pe piață doar acele de instituții de presă care vor semna contracte de publicate comercială sau de publicitate politică în mod absolut transparent.
Asistăm la o resetare și a presei din România? Cel mai probabil că da.
Două ipoteze de lucru față de cum va arată segmentul mass- media în viitorul apropiat
1. Lipsa finanțării, ca urmare a faptului că mai toți oamenii de bani din prejma televiziunilor sau publicațiilor sunt în spatele gratiilor, va conduce cu siguranță, mai devreme sau mai târziu, la închiderea multor redacții.
2. Apar noi sponsori/ finanțatori în zona mass- media. O astfel de ipoteză este destul de probabilă, având în vedere că, în acest moment, multe publicații/ televiziuni caută noi soluții de finanțare. Dacă vor reuși să le găsească, activitatea jurnaliștilor poate continua. Dar cum? Posibilii viitori finanțatori din presă nu vor avea aceleași interese precum cei care înfundă în prezent ”beciul domnesc”? Nu vor urmării să influențe electoratul, într-un fel sau altul, așa cum au făcut-o și alții? În România sunt probabil mult prea puțini oameni care ar putea să finanțeze o instituție de presă doar pentru a asigura corecta informare a publicului, fără să aibă vreun interes (ascuns sau nu). Având în vederea că în piața mass- media nu prea există, în momentul de față, posibilitatea de obține profit ca urmare a vânzării de publicitate, este greu de crezut că un om de afaceri responsabil, fără datorii politice ascunse, decide să investească într-o instituție de presă.
Deci, înspre ce se îndreaptă presă? Spre un faliment financiar, care va determina închiderea multor redacții sau spre inventarea unor noi moguli de presă ”dornici” să influențe și să stabilească agenda zilei?
Oricum ar fi, câinele de pază al democrației nu se va simți deloc bine în perioada următoare: fie își găsește un alt stăpân, cu noi reguli și noi interese, fie moare.
Mai trebuie amintite și precizările jurnalistului Ion Cristoiu legate de posibila ”detonare” a dosarului ”Presa”. ” Cică la DNA Dosarul Presa are deja 1600 de pagini strînse în 30 de bibliorafturi despre Corupția din presă.”, susținea în urmă cu câteva săptămâni jurnalistul Ion Cristoiu.
Dacă acest dosar chiar există și va exploda în perioada următoare, corelat cu lipsa finanțatorilor din preajma instituțiilor de presă, putem estima că ar putea urma un adevărat tsunami pentru presa românească.
Va fi interesant de urmărit cum va arăta acest proces de restartare al presei românești, având în vedere că alegerile din 2016 vor fi unele în care mesajele partidelor, purtate prin intermediul presei, vor fi singurele ”arme” aflate la îndemâna candidaților. Într-un astfel de context, importanța presei va fi una crucială, dar se impune întrebarea: câte instituții de presă vor mai rămâne în picioare până la localele și parlamentarele din 2016?
Lasa un raspuns