Elena Torac, neobosit promotor al frumuseților huțule, meşter popular în arta încondeierii ouălor și iubitor fără margini al autenticului bucovinean, își sărbătorește astăzi ziua de naștere.

Aceasta s-a născut într-un frumos sat de munte, Ehrește, comuna Brodina, unul dintre cele mai vechi centre de încondeiere a ouălor din Bucovina. Face parte dintr-o familie cu tradiție în meșteșugul încondeierii ouălor, bunica ei Eufrosina și mama Paraschiva încondeind și ele ouă. De la ele a deprins dragostea pentru acest meșteșug și pentru tradițiile populare.

De-a lungul anilor dedicații promovării zonei și meșteșugurilor, artista a participat la zeci de expoziții, târguri si evenimente culturale atât în țară, cât si în străinătate (Caravana Internațională a Talentelor, Toronto Canada, Italia, Austria, Germania, Portugalia, Spania, Belgia, Ucraina, Republica Moldova).

 Priceperea, marea-i pasiune şi perseverenţa i-au fost răsplătite prin numeroase premii, diplome şi trofee (premii I, premii de Excelență, trofee ale târgurilor, etc).

Și cum pentru pasiunea  ta nu este nevoie de o anumită perioadă a anului, Elena Torac încondeiază pe tot parcursul anului folosind cele două tehnici de încondeiere: tehnica băilor succesive de culoare și tehnica cerii în relief, de la oul de prepeliță până la oul de struț.

Mai mult,  în ultima vreme a inovat Meșteșugul încondeierii ouălor îmbinând modernismul cu tradiționalul prin realizarea de ouă încondeiate și gravate, coșulețe din coajă de ou încondeiate, bijuterii din coaja de ou, etc.

De asemenea, este știut faptul că Elena Torac le-a transmis dragostea pentru tradițiile populare si copiilor săi punând împreună bazele unei bogate Colecții etnografice, colecție ce prezintă vizitatorului frânturi din frumusețile huțulilor ( oua încondeiate vechi, straie populare hutule si bucovinene, obiecte din lemn, cărți, lăzi de zestre, etc).

Pentru că numele său a devenit sinonim cu Bucovina Autentică, pentru că vorbește unei lumi întregi prin operele sale de artă despre huțulii neamului, pentru că de 40 de ani își așterne dorurile, priceperea și dragostea pe ouăle pe care le încondeiază, Redacția SuceavaLive îi urează artistei de la Brodina mulți ani cu sănătate!

La mulți ani, iubită doamnă! Continuați să ne povestiți lumii…!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.