Elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc și comandantul instituției, colonel dr. Romeo Aurelian Popovici, l-au vizitat pe colonel în retragere, Zavati Constantin, absolvent al Liceului Militar „Ştefan cel Mare”. Acesta a fost decorat cu Emblema Merit „Partener pentru Apărare”, în cadrul ceremoniei militare organizate cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la înființarea colegiului. Emblema i-a fost înmânată, ulterior, în cadrul vizitei.

 

Zavati Constantin este absolvent al liceului, promoția 1942, pe vremea când acesta funcționa la Cernăuți, colegiul câmpulungean continuând tradiţiile Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Cernăuţi, înfiinţat la 25 noiembrie 1924.

Colonel (r.) Zavati Constantin s-a născut la data de 7 iulie 1923 în județul Bacău și a absolvit liceul militar cu gradul de plutonier major. A urmat Școala Militară din Gross Born, Germania – actualmente în Polonia și a fost trimis pe front conducând lupta terestră dintr-un observator aflat la înălțime. A absolvit Facultatea de Chimie din Iași și a publicat 7 cărți, obținând și Premiul Ligii Scriitorilor din România pentru trei volume de memorii și mărturisiri. De-a lungul vieții a fost onorat cu mai multe distincții militare, iar cu ocazia aniversării a 95  de ani de la înființarea Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, comandantul Componentei Operaționale și locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Terestre  i-a conferit Emblema de Merit „Partener pentru Apărare”, clasa a III-a. Domnul Zavati nu a putut participa la festivitate pentru a fi decorat, dar în cadrul ceremonialului militar s-a transmis mesajul înregistrat al acestuia. Domnul profesor Zavati a demonstrat un atașament față de spiritul ștefănist al instituției, fiind interesat în permanență de tot ce se întâmplă cu elevii colegiului. Din acest considerent, comandantul colegiului, împreună cu două eleve i-au făcut o vizită veteranului de război oferindu-i personal emblema.

Profesorul Constantin Zavati a împărtășit din memoriile sale elevilor militari câmpulungeni, iar o parte dintre acestea au fost publicate în numărul omagial al Revistei „Mușatinii” a colegiului: „Parcă ieri intrasem pe poarta Liceului Militar „Ștefan cel Mare” din Cernăuți, în ziua de 15 septembrie 1939… Am reușit să ne integrăm în regimul cazon. Ce ușor au trecut 8 ani! Am legat prietenii, ne-am dezvoltat psihic și fizic, am primit baza culturii generale de mai târziu și ne-am pregătit bine pentru viitoarea carieră militară.”.

Întâlnirea dintre generații a reprezentat un bun prilej de conștientizare în rândul elevilor Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” a valorilor și principiilor ștefăniștilor de altă dată.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.