Elevii în clasa a XII-a au plâns la poarta liceului, în ziua serbării de absolvire. Au venit îmbrăcați de sărbătoare, cu flori, dar nu au putut intra în curte. “Au pierdut acel moment când străluceau!”, a spus una dintre profesoarele lor. Elevii în clasa a XII-a au plâns la poarta liceului, în ziua serbării de absolvire. Au venit îmbrăcați de sărbătoare, cu flori, dar nu au putut intra în curte. “Au pierdut acel moment când străluceau!”, a spus una dintre profesoarele lor.
Pentru prima dată în istoria Colegiului Național Liviu Rebreanu, un liceu de elită din Bistrița, elevii și profesorii nu au putut să sărbătorească terminarea școlii de către cei din clasa a XII-a. Vineri a fost multă tristețe și în curtea școlii, și dincolo de garduri. În jurul orei 11.30, câțiva profesori s-au adunat în curtea liceului pentru a celebra cumva această zi, care trebuia să fie ultima zi de școală a elevilor de clasa a XII-a. Ultimul clopoțel pentru absolvenții promoției 2020 a sunat într-o curte goală.
Cadrele didactice și elevii au urmărit un material video, transmis live pe pagina de facebook a liceului, în care diriginții și șefii de promoție și-au luat rămas bun și au transmis mesajele de final de an. Un cadru didactic a rămas în curtea liceului, privind imaginile pe telefon, cântând imnul și salutându-și elevii de la depărtare. Apoi profesorii au dat drumul unor baloane în culorile liceului, pe fundalul muzical al imnului compus pentru acest colegiu de către solistul de la Hara, Flavius Buzilă. De asemenea, un banner cu chipurile elevilor a fost afișat pe fațada unității de învățământ, scrie ObservatorBN.
În tot acest timp, mai mulți elevi, unii chiar îmbrăcați festiv, au așteptat la porțile liceului, după garduri. Aceștia sunt extrem de triști, furioși și nu vor ierta Guvernul pentru că a neglijat acest moment atât de important pentru absolvenții claselor terminale și nu au creat un cadru legal pentru care ei să își desfășoare, totuși, o festivitate de absolvire, chiar și în condiții de distanțare.
Directorii unităților de învățământ au făcut solicitări către Direcția de Sănătate Publică pentru a li se permite să organizeze, în anumite condiții aceste festivități, dar nu au primit niciun răspuns. “Este o absolvire atipică, o absolvire tristă, o absolvire la care nu ne-am așteptat. Fiecare copil merită momentul lui, fiecare elev așteaptă momentul absolvirii. Am încercat să facem tot ce ne-a stat în putință, încât să simtă măcar emoția despărțirii de școală. Așa cât de puțin se poate în acest context.
Avem foarte mulți elevi olimpici, elevi care au obținut medii generale aproape de 10, mulți elevi cu media 10, dar nu putem face festivitate de premiere pentru că nu se poate. Au pierdut acel moment în care fiecare copil strălucea. Momentul lor în care, la final, se îmbrățișau și plângeau. Momentul în care se lăsau copleșiți de emoție. E prima dată în istoria acestui liceu când se face o absolvire fără elevi. Dar, dacă va fi posibil, o să facem în așa fel încât elevii să aibă totuși un moment.”, a declarat directorul liceului, Suzana Gălățan.
Lasa un raspuns