Tipografii somează Ministerul Educaţiei să aloce banii pentru manualele şcolare cel târziu până la sfârşitul lunii iulie, avertizând că, în caz contrar, există riscul ca elevii claselor a 11-a şi 12-a să înceapă anul şcolar fără acestea.

Mircea Giurgiu, directorul Sucursalei „Ardealul” Cluj-Napoca a Companiei Naţionale a Imprimeriilor „Coresi”, a declarat într-o conferinţă de presă, că editurile aşteaptă banii, deoarece trebuie urmate proceduri specifice, trebuie să aibă loc negocieri, licitaţii publice şi trebuie date comenzi la tipografii.

„Tipografii somează Ministerul Educaţiei să aloce fonduri pentru cele peste 3 milioane de manuale şcolare pentru clasele a 11-a şi a 12-a. Din păcate, deşi am cerut alocarea banilor încă de la sfârşitul lunii iunie, alături de reprezentanţii editurilor, nici până în prezent nu s-a primit vreun leu. Editurile aşteaptă, sunt proceduri, trebuie să facă negocieri, licitaţii publice, trebuie date comenzi la tipografii. Somăm Ministerul Educaţiei, pe noul ministru Mircea Dumitru, să dispună alocarea banilor necesari cel târziu până la sfârşitul lunii iulie, în caz contrar existând riscul major ca manualele să nu ajungă pe băncile elevilor la începutul anului şcolar care începe în 12 septembrie”, a spus Giurgiu.

La sfârşitul lunii iunie, editurile şi tipografiile care se ocupă de tipărirea manualelor şcolare au avertizat că această industrie este în pericol şi riscă să ajungă în faliment din cauza preţurilor mici oferite de Ministerul Educaţiei, care nu ţin cont de situaţia reală din piaţă, cerând ajutorul ministerului în reglementarea situaţiei.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.