Ziua de duminică nu a fost una obișnuită pentru locuitorii comunei Pojorîta și asta pentru că, pentru această comună, dar mai ales pentru una dintre bisericile de aici, această zi a avut o semnificație aparte.

Primarul comunei l-a așteptat pe ÎPS Pimen cu pâine și sareS-au împlinit 120 de ani de la punerea primei pietre de temelie la biserica „Sf. Nicolae”, precum și 115 ani de la sfințirea acestei biserici. Cum vremea de afară nu contează, atunci când în suflet există căldură, încă de dimineață, localnicii, îmbrăcați în costume populare, l-au așteptat pe ÎPS Pimen. Acesta a fost adus cu o trăsură până la biserică, unde a fost așteptat de către primarul de aici, cu pâine și sare, așa cum se obișnuiește în Bucovina.  După ce a fost așteptat la intrarea în biserică cu flori, ÎPS, a oficiat slujba, alături de un sobor de preoți. Impresionat de căldura cu care a fost primit, dar mai ales de frumusețea oamenilor îmbrăcați în costume populare, la sfârșitul slujbei, acesta a spus că Bucovina nu poate fi comparată cu niciun alt loc din lume.

Localnicii l-au primit cu flori pe înaltpreasfințit„Toți oamenii care ajung aici în Bucovina rămân impresionați de ceea ce văd, însă Bucovina are ceva mai mult decât poate vedea ochiul, are ceva duhovnicesc. Nu există un port popular mai frumos decât cel bucovinean, la fel cum nu există un animal mai frumos decât calul bucovinean. Sunt bucuros că am slujit astăzi în această biserică, în care, de-a lungul vremii, au slujit atâția preoți”, a spus ÎPS Pimen.

În semn de prețuire și respect, primarul comunei, Ioan Bogdan Codreanu, i-a oferit Înaltpreasfințitului, din partea comunității, un tablou pictat cu această biserică deosebită.

„Încă o dată, s-a dovedit că bucuria vine din lucrurile mărunte. Cred că bucuria de pe chipul oamenilor care au participat la această slujbă, exprimă mai bine decât o pot face cuvintele, fericirea din sufletele noastre”, a declarat primarul comunei Pojorîta, Ioan Bogdan Codreanu.

ÎPS Pimen, în biserica din Pojorîta ÎPS Pimen a fost adus la biserică cu o trăsură Înaltpreasfințitul a primit cu bucurie icoana pictată Icoana oferită de primarul comunei Enoriași din comuna PojorîtaBiserica „Sfântul Nicolae“ din comuna suceveană Pojorîta, este una dintre cele mai spectaculoase lăcașe de cult din județul nostru.

Piatra de temelie şi construirea ei au început în 1896, iar la 8 iulie 1901 a fost sfințită. Este zidită pe temelie de piatră, în formă de cruce, pictată în interior în proporţie de 60% şi este prevăzută cu şapte turle. În incinta spaţiului parohial se găsesc mormintele unor preoţi slujitori, clopotniţa şi casa praznicală.

One Response

  1. mitica

    a ti gresit titlul: Codreanu si 120 de ani de la prima piatra a bisericii!!!!

    frumos ca a ti reusit sa bagati si biserica in campanie! va multumim

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.