Județul Suceava are cel mai mic procent de populație vaccinată anti-COVID, dar și cea mai mică incidență din țară, fiind și primul județ care a intrat, pe rând, în scenariul galben și apoi în scenariul verde. Situația paradoxală poate fi explicată cu foarte mare greutate.

În 22 octombrie, Direcția de Sănătate Publică Suceava trăgea un semnal de alarmă, menționând, într-o analiză, că „rata de infectare în județul Suceava este alarmantă, în ultimele 22 de zile numărul total al persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 fiind de 5.195 de persoane. Spre comparație, în luna septembrie, au fost 4.200 de persoane infectate, iar în august – 533.

In ceea ce priveste decesele, pana la data de 22 octombrie a.c. a fost raportat un numar de 293 decese persoane infectate cu Sars-Cov2 in luna octombrie, comparativ cu un total de 144 decese in luna septembrie a.c. si 13 in luna august a.c.”.

În 22 octombrie, incidența COVID în județul Suceava era 4,26 la mia de locuitori, iar în municipiul Suceava era de 6,90 la mie.

17 zile mai târziu, în 7 noiembrie, incidența COVID în județul Suceava cobora la 2,84 la mie, transformându-l în primul județ în scenariul galben de săptămâni întregi. În municipiul Suceava, incidența COVID era în 7 noiembrie de 4,57 la mie.

Pe 15 noiembrie, Suceava a devenit primul județ din țară care a intrat în scenariul verde, cu 1,83 la mie. Incidența COVID în municipiul Suceava era în 15 noiembrie 2,75 la mie.

Evoluție incidență oficială în Suceva, conform datelor agregate de graphs.ro:

 

 

De la 200 de cazuri noi pe zi în 22 octombrie, la 32 în 15 noiembrie

Ca număr de cazuri, Suceava a plecat de la 200 de cazuri noi/zi în 22 octombrie, cu un vârf de 273 de cazuri în 26 octombrie, înjumătățindu-se în 7 noiembrie (92 de cazuri), atingând o pătrime din cazurile din octombrie în 15 noiembrie – 32 de cazuri noi

 

1.771 de teste efectuate în 2 noiembrie, rezultând 180 de cazuri pozitive vs. 373 de teste în 15 noiembrie, rezultând 32 de cazuri pozitive

Dintr-un răspuns al DSP Suceava pentru Newsweek România, în luna noiembrie, numărul de teste efectuate (nu știm câte PCR și câte antigen rapide) variază de la 1.771, în 2 noiembrie, când au fost 180 de persoane depistate (adică unul din nouă teste pozitive), la 373 de teste efectuate în 15 noiembrie, când au fost 32 de cazuri pozitive (adică unul din 19 teste pozitive).

În primele 16 zile ale lunii noiembrie, au fost înregistrate 162 de decese, depășind numărul de decese din toată luna luna septembrie înregistrate în Suceava (în luna septembrie fiind 144 de decese.

Consultați mai jos datele privind evoluția COVID, trimise de DSP Suceava la solicitarea Newsweek România: 

DSP nu vrea să comenteze situația din județ: cel mai mic număr de vaccinări și cea mai mică incidență COVID din țară

Newsweek România a cerut Direcției de Sănătate Publică Suceava să prezinte o explicație privind situația din județ, în condițiile în care se înregistrează atât cea mai scăzută rată de vaccinare, cât și cea mai mică incidență din țară, în condițiile în care, acum trei săptămâni, trăgea un semnal de alarmă asupra situației alarmante din județ. 

„S-a tras un semnal de alarmă întrucât secțiile ATI erau în permanență ocupate. S-a făcut apel la populație în vederea respectării măsurilor de prevenție a infecțiilor cu Sars-CoV-2 conform recomandărilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, precizează DSP Suceava, în răspunsul pentru Newsweek România, semnat de directoarea executivă farm. Olivia Ioana Vlad. 

DSP nu a făcut nici un comentariu privind situația incidenței scăzute și a oamenilor care nu se vaccinează în acest răspuns, iar când Newsweek România a revenit cu întrebarea către DSP, reporterului i s-a spus că instituția nu dorește să ofere o explicație pentru această situație. 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.