«Ați plecat de pe glia strămoșească atât de mulți (4 milioane), încât sunt satele pustii, școlile nu mai au copii, bisericile sunt goale și cimitirele părăsite. O mare parte din floarea tinereții Maramureșului, Oașului și Sătmarului, bărbați și femei care aduc pe lume prunci binecuvântați și susțin viața în satele noastre, sunt plecați în toată Europa și în toată lumea. Pentru prima dată, în anul 2018, s-au născut mai mulți copii români în diaspora decât în țară, copii care nu știm dacă se vor întoarce vreodată în România.

Satele îmbătrânesc și se pustiesc, bătrânii pleacă la Domnul și nu este cine să le ia locul. Dacă ritmul depopulării va fi în continuare la fel, în câteva decenii populația Româ­niei se va înjumătăți, așa cum o pre­zintă în mod dramatic susținătorii acestui fenomen îngrijorător.

România este, încă, „Grădina Maicii Domnului”, o țară frumoasă, bine­cuvântată, bogată și creștină, cu oameni credincioși, harnici și darnici, dar este înlăcrimată, îndurerată și profund îngrijorată. Plânge pămân­tul sfânt al țării noastre, plâng dea­lurile neumblate, plâng izvoarele însingurate, plâng cărările nebătă­torite, plâng casele părăsite, plâng satele de jalea bătrânilor rămași doar cu Dumnezeu și Biserica lor strămoșească, plâng cimitirele neîngrijite și lipsite de lumină. Cine să le mai spună bătrânilor „Hristos a Înviat!”? Cine să mai aducă lumina lui Hristos la mormintele celor plecați în veșnicie? „Voi sunteți lumina lumii!”, a spus Mântuitorul, iar noi spunem: voi sunteți lumina părinților, a viilor, a morților, voi sunteți lumina satelor românești.

Cercetați-vă inima și veți găsi acolo multă durere și dor după părinții dragi. Nu-i lăsați singuri în bătrâ­nețea lor, nici în ultimele zile ale vieții lor. Când pleacă din lumea aceasta, suntem datori să-i ținem pe brațe, așa cum ne-au purtat ei când eram copii, să plece din brațele noastre, ale fiilor lor, spre a ne dărui ultima binecuvântare părintească, ca dar ce ne va însoți toată viața. Noi, toți, cei rămași acasă și care vă purtăm în inimi și în rugăciuni, ne vom ruga mereu să facem din nou Sfintele Paști și toate sărbătorile noastre împreună. Să fim ce am fost odată într-o țară frumoasă, bogată, binecuvântată și creștină – România.», a spus PS Iustin.

Sursa: gazeta românească.com

One Response

 1. Lucian

  Prea Sfințite Părinte, DA am plecat mult prea mulți! Mulți vor mai pleca! Multe sunt rezultatele negative! E durere multă la cei rămași acasă, și mai ales la cei plecați!
  Îndrăznesc să vă întreb DE CE am plecat 4-5milioane! Îndrăznesc să dau câteva răspunsuri, din foarte multele posibile: Oare NU cumva dintr-o decriptare neadaptată a învătăturilor Mântuitorului pentru anii 2000? Explicație: Deși corupția și hoția sunt condamnate de Hristos, (să ne reamintim de pilda cu banul văduvei, al vameșului Matei etc), totuși PFPD acordă diploma Sfintilor martiri Brâncoveni conducătorului partidului care a demolat și demolează educația, justiția și economia României!! Același PFPD acordă aceeași onoare și altele fostei conducătoare a filialei acelui partid pentru capitala României! Acestea două exemple, sunt doar vârful aisbergului! Alți primari din același partid în schimbul unor pelerinaje subvenționate din banul public primesc susținerea bisericii.
  Același partid a făcut IMposibilă îmbunătățirea infrastructurii (suntem pe primul loc in Europa la accidente feroviare și auto)! Același partid
  a distrus învătământul (suntem pe ultimul loc la testele PISA) !
  Același partid a făcut posibil ca oameni fără studii să profeseze ca medici sau ingineri etc!
  Românii care am emigrat NU mai caută DOAR un salar mai bun, ci și un sistem social în care să se împlinească fără să simtă că fac parte din multele generații de sacrificiu.
  Prea Sfințite părinte când veți face precum Mântuitorul cu schimbătorii de bani din Templu, atunci și românii se vor întoarce în Biserica Sa, se vor înoarce acasă în România! Altfel, se va unple România cu muncitori din alte zări!
  Ps. Oare de ce conducătorii Bisericii nu își iau un consilier sociolog care să “traducă/explice” fenomenele educaționale, economice și sociale!?

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.