Piața locurilor de muncă a început să se dezvolte pe numeroase segmente care permit angajatorilor să ofere joburi ce pot fi practicate de la distanță. Unele profesii, care înainte nici nu existau în nomenclatorul meseriilor, astăzi sunt extrem de căutate și destul de bine plătite. Dacă, în anumite organizații, munca de acasă este considerată un beneficiu, în unele firme acest lucru este ceva cât se poate de normal. Managerii au început să-și dea seama că productivitatea este mai importantă decât prezența la birou între anumite ore bine stabilite. Rezultatul este că au început să apară oferte de diverse poziții remote, care pot fi realizate full time sau part-time, iar, uneori, angajații pot fi chiar și din alte localități. 

 

Iată 4 joburi care pot fi realizate cu succes de acasă și care aduc bani frumoși:

 

 

           1. Specialist IT

 

După cum se știe, această meserie este printre cele mai bănoase de pe piața muncii la ora actuală. Cei care aleg să lucreze de acasă au, de obicei, un proiect de care se ocupă pentru o anumită perioadă de timp (project-based). Acest lucru înseamnă că veniturile nu sunt constante, iar odată cu încheierea contractului, IT-istul va trebui să găsească altele. 

 

În cazul în care există un angajament cu o firmă specializată în acest domeniu, proiectele îi pot fi alocate constant. Munca aceasta presupune, de obicei, realizarea anumitor aplicații, site-uri sau alte lucruri ce țin de programare. În funcție de proiect, câștigurile variază între 500 și 2000 de euro. Partea bună este că veniturile în domeniul IT sunt mereu în creștere și există numeroase cursuri unde doritorii pot învăța această meserie.

 

 

         2. Content writter

 

Acest job presupune redactarea de advertoriale, descrieri de produse, comunicate de presă, articole pentru anumite bloguri etc. Pe scurt, creare de conținut optimizat din punct de vedere SEO (optimizare pentru motoarele de căutare), astfel încât firmele care plătesc să devină mai vizibile în online și să apară pe primele pagini la căutările cititorilor sau a celor interesați de un anumit topic. Cei care doresc să lucreze în acest domeniu, o pot face pe cont propriu, ca freelanceri, sau pot colabora cu diverse firme. Prețul unui text variază, în funcție de numărul de cuvinte și de domeniul abordat. Pentru cei care doresc să pătrundă în tainele acestei meserii, există cursuri de content writing. 

 

 

        3. Model de videochat

 

Meseria de model de videochat a fost recunoscută ca fiind legală, iar cei care se angajează la studiourile de profil beneficiază de contract de muncă și de toate beneficiile prevăzute de lege. Spre deosebire de alte joburi, în acest domeniu salariile sunt extrem de generoase. Câștigurile pot porni de la 1.000-2.000 de dolari, iar modelele cu experiență au declarat că, în anumite luni, au ajuns și la venituri de 15.000-20.000 de dolari. Cele mai multe joburi în București de videochat, fie de acasă, fie dintr-un studio, nu au cerințe speciale, ci doar un aspect fizic plăcut și cunoștințe minime de limba engleză. Acest job poate fi practicat și din propria locuință. 

 

 

          4. Graphic-designer

 

Meseria de graphic-designer este destul de bine remunerată și presupune realizarea de broșuri și alte articole publicitare (editare foto, design, grafică etc). Poți lucra în regim de colaborare, cu anumite firme care prestează astfel de servicii și îți vor aloca proiecte, dar veniturile vor fi mai mici. Dacă ești talentat și decizi să lucrezi ca freelancer, vei fi plătit mai bine, dar va trebui să cauți mereu noi proiecte pentru a avea un venit constant. Câștigurile lunare pot ajunge la 3.000-4.000 de lei, în funcție de experiență. Dacă vrei să intri în acest domeniu, poți face un curs de grafică și web design. 

 

Așadar, dacă vrei să renunți la programul strict de la birou, te poți orienta către alte profesii, pentru a lucra de acasă. 

 

sursa foto: shutterstock.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.