Nu toată lumea are norocul de a avea locuința orientată spre răsărit, astfel încât să beneficieze de lumină naturală pe parcursul întregii zile. Dacă locuiești într-un apartament, iar acesta este amplasat spre nord, nu ai prea multe soluții în afară de a profita la maximum de soare dimineața și de a apela la sistemul de iluminare artificială după-amiaza.  

Dar cum alegi corpurile de iluminat astfel încât să obții efectul de lumină naturală? Sfaturile de mai jos ar putea să îți fie de folos în acest sens.

Iată cum poți obține efectul de lumină naturală într-un apartament întunecat!

Există mai multe variante în cazul în care apartamentul tău din Suceava este orientat spre nord. În funcție de cum sunt dispuse camerele, dacă sunt toate pe aceeași parte sau nu, vei putea să alegi și corpurile de iluminat.

Dacă ai nevoie de sisteme de iluminare pentru casă, alege corpurile și becurile ținând cont de designul locuinței, dar și de dimensiunile încăperilor. Este foarte important să ai în vedere aceste aspecte dacă vrei să obții un efect uniform al luminii care intră în apartament.

 

  • Folosește corpuri de iluminat cu mai multe becuri

 

Cu cat este mai multă lumină într-o încăpere, cu atât efectul său va fi mai aproape de cel natural. Astfel, poți opta pentru o lustră cu becuri multiple. Există destul de multe modele dintre care poți alege, însă va trebui să ții cont de dimensiunea camerei.

 

  • Alege corpul de iluminat în funcție de cameră

 

Atunci când alegi corpurile de iluminat trebuie să ții cont de câtă lumină naturală intră de fapt în casă, dar și de orientarea apartamentului. Pentru living, de exemplu, o lustră cu patru sau cinci becuri poate fi o alegere bună, nefiind necesar să te complici cu sisteme bazate pe spoturi care nu mai sunt oricum la modă. Mai mult, acestea ar presupune și mai multă muncă, fiind nevoie de un tavan fals, ceea ce ar fi și mai costisitor în final.

Când vine vorba despre dormitoare însă, o lustră cu două becuri ar trebui să fie potrivită. Ține cont de faptul că în această cameră poți pune și una sau două veioze, dacă ți se pare că nu ai suficientă lumină.

 

  • Folosește becuri care imită lumina naturală

 

Sistemele de iluminat au evoluat atât de mult încât nu ar trebui să îți mai fie greu să găsești becuri care să imite întocmai lumina naturală. Este de preferat, totuși, să eviți culoarea albă, rece și pe cea galbenă, caldă. Pentru economie, poți merge pe varianta becurilor LED, care redau mult mai fidel efectul de lumină solară.

Sunt destul de multe idei pe care le poți implementa pentru a obține un efect de lumină naturală într-un apartament orientat spre nord, iar corpurile de iluminat mai mari, împreună cu becurile potrivite, pot crea senzația de spațiu iluminat de soare, astfel încât să te bucuri de toate încăperile casei tale.

 

Sursa foto: Pixabay.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.