Atunci când te ocupi cu o activitate independentă, ești responsabil pentru toate aspectele care asigură buna funcționare a acesteia. Spre deosebire de persoanele cu statut de angajat, tu te bucuri de o libertate mai mare în ceea ce privește organizarea programului, volumul de lucru și alegerea proiectelor la care vrei să lucrezi. Însă există și o fațetă mai puțin plăcută a acestui tip de carieră. Va trebui să te ocupi singur de toate acele aspecte care, de obicei, revin în sarcina angajatorului. 

Așadar, trebuie să fii pregătit pentru rezolvarea diverselor probleme care pot apărea oricând și cu care s-au confruntat o mare parte dintre cei care și-au dorit independența profesională.

Descoperă soluțiile pentru 5 dintre cele mai des întâlnite provocări în viața de freelancer

  1. Contabilitatea

Atunci când vine vorba despre finanțe și plata obligațiilor fiscale, lucrurile pot deveni complicate. Fără o bună organizare, este dificil să urmărești circuitul banilor, iar calculul sumelor pe care le datorezi către stat poate fi mai simplu sau mai complex, în funcție de activitățile pe care le prestezi și de tipul de întreprindere după care funcționezi. 

Pentru un freelancer, o aplicație web în acest sens este soluția ideală pentru a sistematiza facturile și cheltuielile. Așadar, alege-o pe cea potrivită pentru tine, instaleaz-o pe telefon sau pe desktop și vei scăpa de griji.

  1. Echilibrul dintre viața personală și viața profesională

Atunci când tu ești cel care decide ce și cât lucrează, vei fi predispus să începi multe proiecte care îți plac și să te împovărezi cu un volum de muncă ridicat. Această tendință îți va afecta echilibrul dintre timpul liber și muncă. Cea mai simplă soluție este aceea de estima efortul pe care îl presupune un client nou și de a spune „nu”, în momentul în care consideri că munca îți va afecta odihna și viața personală.

  1. Productivitatea

Atât pentru novici, cât și pentru cei care lucrează pe cont propriu de mai multă vreme, productivitatea poate fi o problemă în anumite perioade. Nu trebuie să lași asta să-ți afecteze munca. Apelează la câteva metode de recâștigare a concentrării. Una dintre ele este tehnica Pomodoro, foarte utilă pentru cei care lucrează de acasă.

  1. Transportul

În funcție de natura activității tale, deplasările pot fi mai dese sau mai rare. Dacă ai nevoie de mobilitate în permanență, probabil că ai deja o mașină la dispoziție. Cu toate acestea, mulți freelanceri lucrează, în general, de acasă. 

Inevitabil însă, apare acel moment când trebuie să te întâlnești cu un client în alt oraș sau trebuie să te deplasezi pentru realizarea unor proiecte. Pentru a rezolva rapid de această problemă, apelează la serviciile de rent pe termen scurt. Așadar, închiriază o mașină aici, iar aceasta va fi disponibilă rapid și va fi pregătită de drum. Tu nu trebuie să-ți faci griji pentru asigurări, ITP sau alte aspecte, deoarece sunt incluse în pachet. 

  1. Negocierea prețurilor

Aceasta este una dintre cele mai mari provocări ale freelancerilor aflați la început de drum. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi este că nu este o soluție inteligentă să practici prețuri mici, doar pentru a câștiga mai mulți clienți. Pentru a putea primi remunerații satisfăcătoare, scoate în evidență calitatea înaltă a serviciilor sau a produselor tale. Cumpărătorii vor fi dispuși să plătească mai mult, dacă te diferențiezi de restul competiției.

Prin urmare, poți găsi o soluție pentru orice provocare, dacă ești informat și creativ. Apelează la aplicații, tehnici inovative și orice alte alternative de rezolvare a problemelor pe care le întâmpini!

 

Sursa foto: unsplash.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.