Deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu a fost audiat de procurorii DNA în dosarul legat de achizițiile IT pentru Ministerul Educației. Procurorii anchetează un caz de posibilă corupție la nivelul a trei ministere și a Secretariatul General al Guvernului.

Potrivit acestora, frauda s-ar fi produs în timpul guvernului Adrian Năstase și privește comisioane ilegale de zeci de milioane de euro, care ar fi ajuns la șefi din Ministerul de Interne și la fostul premier Năstase. Secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, s-a prezentat joi la DNA, pentru a fi audiat în acest dosar. Tot ieri, fostul șef al SGG în cabinetul lui Adrian Năstase, Eugen Bejinariu,  a fost adus pentru audieri la DNA .

Potrivit DNA, acest dosar a fost deschis ca urmare a sesizării Direcției Naționale Anticorupție de către Corpul de Control al premierului, din data de 21 mai 2013, cu privire la închirierea și extinderea de licențe educaționale de către Ministerul pentru Societatea Informațională și Ministerul Educației Naționale.

”Obiectul sesizării l-a constituit închirierea și extinderea de licențe educaționale de către Ministerul pentru Societatea Informațională și Ministerul Educației Naționale care, contrar dispozițiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009, au încheiat, contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existând indicii că s-au efectuat plăți privind o sumă de aproximativ 9 milioane euro, destinate unităților de învățământ”, precizează sursa citată.

Printre contractele aflate în atenția DNA se numără și cel privind securizarea frontierelor încheiat cu EADS în valoare de 700 milioane euro, precum și cel al licențelor informatice folosite în școli, care au fost derulate între 2001 și 2013.

Adevărata miză în această anchetă ar fi contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania și Ministerul de Interne, în valoare de 534 de milioane de euro, extins în 2009 cu 200 de milioane de euro.

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.