Scenariul privind Europa cu două viteze sau Europa cu două periferii, a fost amplu dezbătut  în ultimii ani, însă a revenit în centrul atenției, din cauza rezoluției aprobate de către Parlamentul European, care vizează adâncirea  decalajelor  între statele din zona euro și cele din afara acestei zone.

Una dintre rezoluții, elaborată de către europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE, propunea, printre altele, ca după ce este adoptată o capacitate bugetară pentru zona euro, iar Parlamentul European și Consiliul votează chestiuni specifice zonei euro, să fie avut in vedere,  votul diferenţiat  astfel încât toti deputații să poată vota, dar voturile deputaților aleși în zona euro să fie luate în considerare, iar cele ale deputaților din țările non-euro să fie doar consultative.

Articolul referitor la votul diferențiat a fost eliminat în cele din urmă din forma finală a rezoluției, dar cu toate acestea, majoritatea europarlamentarilor români au votat împotriva acestei rezoluții.

Redacția PSnews a luat legătura cu europarlamentarii PSD Cătălin Ivan  și Viorica Dăncilă pentru a comenta subiectul care a pus Europa pe jar.

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat că: „Europa se află într-o situație complicată,  eu sper ca România să nu se axeze doar pe un scenariu, trebuie să își definitiveze propriul proiect pentru a vedea cum se vede în Europa de acum încolo. Fiind un moment 0 trebuie să profităm la maximum, să nu așteptăm să decidă alții și noi doar să ne adaptăm.

Este nevoie de o întâlnire a formațiunilor politice prin care să se stabilească proiectul nostru de țară, după care prin eforturi diplomatice să găsim variante de susținere.”

Eurodeputatul a mai precizat că dacă nu există o implicare temeinică,  România  riscă să fie pusă doar în postura de supraviețuitor şi cam atât.

Mai mult, Ivan face un apel la politicienii din toate partidele politice pentru a elabora un proiect național viabil și cu o viziune clară asupra acestei teme, deoarece: e de  datoria europarlamentarilor și reprezentanților politici să militeze pentru acest proiect.”

La rândul său, europarlamentarul Viorica Dăncilă a comentat pe îndelete acest subiect: „Cred ca acest scenariu nu ar fi trebuit lansat, deoarece divide Europa, ceea ce nu este de dorit. Nu este benefică o scindare , când avem nevoie de un raspuns  la atâtea probleme. Cu siguranță din punct de vedere al României,  acest lucru nu va fi acceptat pentru că nu are nevoie de o Europă în două viteze. România este membru ca și alte state și  cred că toate stalele membre trebuie privite cu aceeași unitate de măsură . Nu putem discuta de cinci scenarii, nu putem discuta de cercuri concentrice, putem vorbi doar de faptul că UE are datoria sa dea un răspuns comun pentru toate statele membre, iar acest lucru presupune implicarea tuturor statelor membre în aceeași măsura pentru toate statele. Din punctul meu de vedere ca europarlamentar, cred ca noi nu putem accepta acest scenariu și trebuie să rămânem fermi pe pozitie în a susține o Europă unitara și nicidecum o Europa în două viteze. Cred ca în Romania asa cum a cerut și liderul PSD Liviu Dragnea, avem nevoie de consultări cu președintele României Klaus Iohannis si cu factorii decizionali, astfel incat la nivel de Bruxelles sa avem o voce comuna .
Mai ales că noi avem nevoie de politici care să se plieze pe realitățile din stateleEuropei Centrale și de Est , avem nevoie de o politică de coeziune .”

Dăncilă atrage atenția: „Carta Albă lansată de  presedintele comisiei europene Juncker nu este un lucru benefic și trebuie privit cu foarte mare grijă.”