România a avut, în iunie, a patra mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană, arată datele publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat. Astfel, rata inflației din România a crescut cu 0,4 puncte procentuale față de luna mai, de la 1,8% la 2,2%.

În mai, România ocupase locul 5 în UE în funcție de rata inflației. Cele mai mari creșteri de preț au fost în Polonia (3,8%), Cehia (3,4%) și Ungaria (2,9%) În zona euro, rata inflației a urcat de la 0,1% la 0,3%, menținându-se substanțial sub ținta Băncii Centrale Europene (BCE), de aproape 2%.

Creșterea s-a datorat unei scăderi mai modeste a prețurilor la energie comparativ cu luna anterioară. Inflația Core, care exclude prețurile considerate puternic volatile (energie, alimente, alcool și tutun) a scăzut la 0,8%, de la 0,9% în mai.

Creșterea ușoară a infțaiție din zona euro în iunie s-a datorat în special unei contribuții negative mai mici a inflației la energie, în timp ce inflația Core a scăzut la 0,8%. O serie de țări au consemnat scăderi semnificative de prețuri, rata inflației în Italia, Spania, Irlanda și Grecia trecând în teritoriu negativ„, notează analiștii ING.

La nivelul UE, 10 state au avut, în iunie, rate negative ale inflației. Eurostat calculează rata anuală a inflației ca variație a indicelui armonizat al prețurilor de consum (HICP) într-o lună, comparativ cu aceeași lună a anului precedent.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.