În cursul zilei de joi, prefectul județului, Alexandru Moldovan, a efectuat o vizită de lucru la sediul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, la care au luat parte managerul dr. Alexandru Calancea, directorul medical dr. Dimitrie Siriopol, medicul-șef UPU-SMURD dr. Cîrlan Liviu, reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. epidemiolog Dinu Sădean, și reprezentantul autorității tutelare a spitalului județean, Neculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava. Ulterior, a avut loc o ședință de analiză cu inspectorul șef al I.S.U. Suceava, col. Costică Ghiață, vicepreședinte al C.J.S.U. Suceava.

Potrivit Prefecturii Suceava în cadrul întâlnirii, prefectul a avut discuții pe mai multe teme, printre care situația actualizată a întocmirii Planului alb pentru managementul incidentelor cu victime multiple al unității spitalicești (întocmit în baza Ordinului Ministrului Sănătății nr. 2021/691 din 12.12.2008) și concluziile rezultate din verificările realizate de către DSP cu privire la acest aspect, în același timp făcându-se și o analiza structurii de personal medical, inclusiv medici urgentiști la nivelul U.P.U. Suceava. De asemenea, participanții au discutat și despre necesitatea menținerii operaționalizării ambulanței SMURD TIM din dotarea I.S.U. Suceava, ținând cont de competențele deținute de medicii de specialitate „medicină de urgență”, corelat cu numărul mare de accidente grave produse pe căile de comunicație rutieră din județ, precum și cu trendul crescător al patologiilor grave/complexe înregistrate în rândul cetățenilor, intervenția la fața locului în fază inițială a unei resurse specializate de Terapie Intensivă Mobilă făcând diferența de cele mai multe ori între viață și moarte. Alte subiecte abordate au fost îmbunătățirea calității actului medical și al relației medic – pacient, în contextul efectelor extinse ale pandemiei și al investițiilor realizate în ultimii ani în sistemul sanitar județean și regândirea mecanismelor de gestionare a raportărilor din sistemul medical județean, prin implementarea imediată a digitalizării.

În contextul epidemiologic actual, prefectul județului a solicitat reprezentantului Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. epidemiolog Dinu Sădean, să verifice și să monitorizeze actualizarea planurilor de răspuns al unităţilor sanitare cu paturi din județ și dispunerea de măsuri adecvate de către instituția de sănătate publică județeană.

Având în vedere că operaționalizarea la program 24 ore/zi, 7 zile/săptămână a autosanitarei SMURD TIM este imperios necesară, prefectul județului în calitate de președinte al C.J.S.U. Suceava a solicitat punerea în aplicare a Hotărârilor C.J.S.U. Suceava nr. 137 din data de 03.08.2021 și nr. 140 din data de 16.08.2021, în sensul comunicării către Instituția Prefectului – județul Suceava, până cel târziu luni 21.02.2022, ora 12:00, a datelor de contact pentru medicii de specialitate „medicină de urgență” care vor fi desemnați pentru a efectua un număr minim de gărzi pe lună, astfel încât să fie asigurată în permanență operativitatea ambulanței SMURD TIM din dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.