Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana a organizat, sâmbătă, 19 octombrie, a VI-a ediție a Simpozionului Internațional „Arborii ocrotiți, simbol al vitalității, diversității şi frumuseții”. Scopul evenimentului îl reprezintă conștientizarea întregii comunități privind valoarea științifică şi ecologică a arborilor multiseculari, dar şi importanta europeană a stejarului din Cajvana ca simbol al perenității şi continuității.
În debutul evenimentului, directorul coordonator al Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana, prof. Nicolae Robu, a declarat că îşi dorește ca toate dezbaterile şi expunerile din cadrul simpozionului să își îndeplinească obiectivele propuse de cei care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului.
Gavril Mîrza, fiu al Cajvanei, fost președinte al Consiliului Județean și demnitar ales în cele două Camere al Parlamentului României în perioada 2008-2016, a precizat că a răspuns cu multă dragoste invitației conducerii Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare”.
„Am răspuns cu mult drag invitației de a participa la acest simpozion și vreau să apreciez spiritul organizatoric și faptul că despre Cajvana se vorbește frumos, datorită unor acțiuni deosebite pe care școala, primăria și biserica le organizează”, a afirmat Gavril Mîrza la debutul evenimentului.
Senatorul PSD Virginel Iordache a precizat că evenimentul organizat de Liceul Tehnologic a devenit o tradiție în viața comunității din Cajvana. Totodată, parlamentarul a arătat cum un management profesionist a transformat unitatea de învățământ din Cajvana.
„Dacă trebuie să avem un exemplu de bună practică pentru dezvoltarea unei școli, această școală este Liceul Tehnologic «Ștefan cel Mare» din Cajvana. În urmă cu 15 ani, când eram inspector adjunct la Inspectoratul Școlar Județean, intram în Școala de Meserii așa cum se numea pe atunci, și vă spun că nici nu vă imaginați cât de mare este diferența! Totul este la superlativ!”, a afirmat senatorul Virginel Iordache.
În finalul discursului său parlamentarul a mai spus că scopul Simpozionului este, pe lângă partea științifică consistentă, și cea de marketing și promovare a numelui Liceului din Cajvana, acesta fiind dus și pe alte meleaguri.
Vasile Efros, președinte al Societății de Geografie, Filiala Suceava și decan al Facultății de Istorie și Geografie de La Universitatea „Ștefan cel Mare ” Suceava, i-a felicitat pe organizatorii evenimentului și a apreciat continuitatea și amploarea luată de acest simpozion.
Un alt invitat de seamă al simpozionului a fost și prof. univ. dr. Cătălin Tănase, prorectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și director al Grădinii Botanice „Anastasiei Fătu” din Iași. Acesta le-a vorbit celor prezenți despre conservarea diversității plantelor din Grădina Botanică din Iași apreciind faptul că „românii au știut dintotdeauna cât de importantă este conversarea naturii, dovadă acest stejar care a învins secolele, iar ceea ce faceți dumneavoastră este cel mai frumos exemplu de conservare în sit”. Cătălin Tănase a apreciat grija directorului Nicolae Robu care împreună cu o echipă de specialiști din Cluj au reușit datarea exactă a simbolului localității Cajvana.
Directorul Centrului de cercetare Research Centre for Regional Environmental, Tourism and Sustainable Development, Elena Matei i-a felicitat pe organizatori pentru că prin acest eveniment se arată respectul pentru înaintași și dragostea pentru natură. Elena Matei a spus că orașul Cajvana este un exemplu pentru întreaga țară deoarece fiecare locuitor își aduce aportul la ceea ce e mai de preț în aceste zile: unitatea – valorificată prin dragoste și respect comun.
Primarul orașului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, le-a mulțumit celor care au decis să ia parte la simpozion și a apreciat modul în care invitații au vorbit despre orașul pe care îl conduce.
Acest stejar al nostru este o emblemă și este o onoare pentru noi să îl avem zi de zi în mijlocul localității. Chiar dacă se află la a doua parte a vieții, stejarul va mai dăinui mulți ani și de aceea apreciez pe toți cei prezenți care în fiecare an fac acest efort pentru ca acest Simpozion să fie din ce în ce mai frumos și mai diversificat”, a afirmat primarul Gheorghe Tomăscu.

La finalul fiecărui discurs directorul Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” prof. Nicolae Robu a oferit o plachetă în semn de prețuire pentru cei care an de an și-au făcut timp și au participat la acest Simpozion.
După discursurile oficialităților și a celorlalți membrii ai prezidiului au urmat prezentările pregătite de prof. univ. dr. Cătălin Tănase care a vorbit despre „Conversarea diversității platelor în Grădina Botanică din Iași”, apoi  prof. univ. dr. Elena Matei, conf. univ. dr. Gabriela Manea, conf. univ. dr. Iulia Vijulie, lect. univ. dr. Roxana Cuculici au prezentat tema „Pădurea în percepția comunității locale”.
Copiii claselor a IV-a B și C, coordonarăți de Tomuț Cristina și Jucan Irina, au oferit celor prezenți un moment artistic.
Despre „Plopii seculari din Câmpulung Moldovenesc” au vorbit prof. Mihai Piticar și prof. Natalia Piticar, iar Aurelia Morar a prezentat tema „Educație prin turism”. Această prezentare a fost urmată de expozeul făcut de prof. Lucian Dumitriu despre „Plantarea și întreținerea arborilor Pawlonia”, în timp ce prof. Rita Poiată a vorbit despre „Studierea florei și faunei din Republica Moldova. Rezervația Plaiul Fagului”.
Programul simpozionului a continuat cu un moment artistic susținut de Ansamblul „Stejărelul”, coordonat de prof. Mîrza Rachila.
Alina Nistor, profesor la Școala Gimnazială Moișa din Boroaia, a prezentat lucrarea științifică intitulată „Lanțul Baltic de la Tallinn la Vilnius”, iar prof. dr. Bogdan Nistor a vorbit de „Peisaje naturale și antropice în Piemont”.
Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea prof. Gelu Clitnovici de la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița, care a vorbit despre Rezervația „Codrul Secular Lobern”, urmată de studiul făcut de studentul Leșan Ilarie care a vorbit despre „datarea construcțiilor din lemn”.
Stejarul din Cajvana este cel mai bătrân din sud-estul Europei, având aproximativ 900 de ani, și a fost declarat de Academia Română monument al naturii. Cei prezenți la simpozion s-au putut bucura și de un moment artistic deosebit, intitulat „La umbra Stejarului”. Sceneta, prin jocul actoricesc și costumele deosebite, i-a purtat pe cei prezenți, pentru câteva clipe, în timpurile vechi, pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare. Momentul artistic a fost interpretat de o trupă de tineri din oraşul Cajvana, Răzeșii Bucovinei şi de agentul-şef Petru Bodîrlău, din Vicovu de Sus, cel care a jucat rolul lui Ștefan cel Mare.
Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” Iaşi, Primăria oraşului Cajvana, Gimnaziul din Crasna şi Şcoala Medie Nr. 1 Crasna – Ucraina, Liceul Teoretic „Pan Halippa” Edineţ – Republica Moldova.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.