Centrul de Studii Asiatice de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (www.romania-china.ro) împreună cu Casa Româno-Chineză Suceava au organizat un stand de promovare a limbii, culturii și civilizației chineze cu ocazia evenimentului Noaptea Cercetătorilor. La începutul evenimentului cărţi de limba chineză şi coreeană, evantaie chinezeşti şi alte obiecte tradiţionale expuse pe stand au atras atenţia multor elevi de şcoală primară şi generală. Au venit entuziasmaţi să le fie scris numele în chineză şi să încerce să prindă bomboane cu beţişoarele chinezeşti. Elevii au comunicat bucuroşi cu profesoarele de la Centrul de Studii Asiatice arătându-şi interesul pentru China. În plus, această activitate a pus bazele pentru începerea cursurilor de chineză din acest an. Peste 100 de cursanți s-au înscris deja.

„Sperăm ca lecţiile de limba chineză şi organizarea de evenimente tradiţionale să trezească interesul cât mai multor suceveni pentru cultura Chinei”, a precizat conf.univ.dr. Alexandru-Mircea Nedelea, coordonatorul Centrului de Studii Asiatice de la Suceava.

În data de 31 ianuarie 2020, la orele 18:00 – 21: 00, Centrul de Studii Asiatice din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava împreună cu Casa Româno-Chineză Suceava au organizat „Gala Culturii Chineze”. Evenimentul a avut loc în sala de conferinţe a hotelului Imperium din Suceava. Această gală s-a alăturat unei serii de evenimente organizate de centre şi asociaţii culturale din toată ţara în preajma Festivalului Primăverii care a început anul acesta pe 25 ianuarie 2020, ziua în care s-a sărbătorit Anul Nou Chinezesc.

Programul pentru Gala Culturii Chineze a cuprins: o expoziţie personală de pictură şi caligrafie chinezească a lui Daniel Deacu, student la Beijing Language and Culture University, povestiri din şi despre China, poezie chinezească cu Liu Qian, profesoară de limba chineză și un mini concert de muzică chinezească susținut de Royal Cvartet

Moderatorul evenimentului a fost Alina Deacu, profesoară de cultură şi civilizaţie chineză la Centrul de Studii Asiatice.

Centrul de Studii Asiatice din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava împreună cu Casa Româno-Chineză Suceava vă invită la prelegerea „Expresivitatea scrierii chineze”, susţinută de Deacu Daniel, student la Beijing Language and Culture University. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 8 februarie 2020, ora 14:00, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, în corpul D, amfiteatrul D 201. Din cuprinsul prelegerii menționăm subiecte precum:  istoria şi evoluţia scrierii chineze stilurile de caligrafie structură şi semnificaţie.

În anul 2015, coordonatorii Centrului de Studii Asiatice de la Suceava, lector univ.dr. Marilena-Oana Nedelea și conf.univ.dr. Alexandru-Mircea Nedelea au publicat cartea intitulată China  la editura Ars Docendi a Universităţii Bucureşti. Ca urmare a interesului românilor pentru această temă, autorii au un nou proiect și anume coordonarea unui volum intitulat Despre China, la care sunt invitați să contribuie cu articole oricine este interest de acest subiect. Pentru relații puteți contacta inițiatorii acestui demers la numărul de telefon 0740019277.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.