Ministerul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, că examenul de rezidenţiat care ar fi trebuit să aibă loc în 17 noiembrie va fi amânat.

Examenul de rezidenţiat de anul acesta se amână pentru data de 8 decembrie, anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Sorins Pintea.

Examenul ar fi trebuit să aibă loc pe 17 noiembrie.

Potrivit ordinului de ministru, pentru anul 2019-2020 au fost stabilite 4.710 de locuri pentru rezidențiat.

„Ne aflăm într-o situaţie fără precedent. Pentru prima oară, concursul de rezidenţiat este în pericol de a nu se mai desfăşura, iar 5.684 de absolvenţi ai promoţiei 2019 în medicină, medicină dentară şi farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate. Conform Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, Ministerul Sănătăţii organizează concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, în sesiune unică, în trimestrul IV al fiecărui an, iar conform calendarului stabilit anul trecut în data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfăşoare sesiunea din anul acesta. Ministerul Sănătăţii organizează această admitere în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, care presupune elaborarea a şapte ordine de ministru, trei dintre acestea fiind comune. (…) Ministerul Sănătăţii a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere ca la Ministerul Educaţiei Naţionale nu a fost numit un ministru sau un ministru interimar, suntem în imposibilitatea de a emite aceste acte normative şi prin urmare de a susţine acest concurs la data de 17 noiembrie 2019”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că situaţia ar fi putut fi evitată, iar “jocurile politice” nu trebuie să afecteze sistemul medical din România.

„Am sperat să nu ajungem în această situaţie şi am sperat că vom avea un ministru al Educaţiei, în baza propunerii transmise de premier la preşedintele României. Iată că ne vedem nevoiţi să luăm o decizie de amânare a concursului pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a îngriji şi ajuta semenii. Această situaţie putea fi evitată dacă omul cu cea mai mare funcţie în stat ar fi înţeles sau măcar i-ar fi păsat. Jocurile politice nu trebuie să afecteze Sănătatea. (…) De altfel, Curtea Constituţională a decis că preşedintele nu a avut motive să refuze numirile înaintate”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

România nu are în acest moment un ministru al Educaţiei, nici măcar unul interimar, care să poată semna actul pentru organizarea examenului. Funcţia a rămas neocupată în urma neînţelegerilor dintre preşedinte şi premier.

Contactaţi de Ştirile PRO TV, reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Educaţiei au transmis că responsabilitatea organizării exmenului de rezidenţiat revine Ministerului Sănătăţii. Iar cei de la Ministerul Sănătăţii susţin că nu pot face acest lucru în lipsa unui ordin semnat de ministrul Educaţiei.

Sursa: Știrile Pro Tv

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.