În interiorul noului PNL s-au stabilit raporturile de putere. Așa cum PSnews.ro v-a prezentat în exclusivitate, vechii liberali vor conduce 27 de filiale, în timp ce democrat- liberalii vor fi la ”butoanele” a 20 de filiale.

În București, fief care după mulți ani în care pare să fi fost controlat de PSD și Sorin Oprescu, liberalii par să recâștige teren și sunt în topul preferințelor electorale ale bucureștenilor.
În București, conducerea centrală a PNL a stabilit o paritate între cei din vechiul PNL și cei PDL. Astfel, 3 sectoare vor fi controlate de democrat- liberali și 3 de foștii liberali. Sectoarele 1,2 și 4 vor avea lideri din vechiul PDL, iar 3,5 și 6 vor fi sub controlul vechilor liberali.

O situație extrem de interesantă este în sectorul 1. PNL sector 1 a fost extrem de mulți ani un adevărat reper de performanță politică. Mai precis timp de 12 ani, când filiala era controlată de Andrei Chiliman și Vlad Moisescu. Artizanul performanțelor electorale ale PNL și cel care l-a propulsat pe Chiliman în fotoliul de primar al Capitalei este Vlad Moisescu. Imediat după ce acesta din urmă a fost mazilit din PNL, la ordinele lui Crin Antonescu, în anul 2013, filiala PNL sector 1 s-a transformat din cea mai performantă filială într-una cu rezultate modeste.

După ce a încercat să resusciteze PNTCD, Vlad Moisescu s-a înscris alături de Andrei Chiliman în PDL. Primarul sectorului 1, prin prisma puterii electorale oferite de Vlad Moisescu, a ajuns prim- vicepreședinte al democrat- liberalilor. Acum, după ce a fost decisă fuziunea dintre PNL și PDL, Vald Moisescu și Andrei Chiliman a revenit la controlul filialei pe care a condus-o 12 ani și de unde a fost ”executat” la ordinele lui Crin Antonescu.

Tandemul Moisescu- Chiliman va fi cu siguranță cel care va decide totul la nivelul Bucureștiului. Chiar dacă liberalii au decis să îl impună pe Cristian Bușoi la conducerea vechiului PNL, acesta nu va putea să îi facă față, din punct de vedere politic sau financiar, mult mai experimentatului Vlad Moisescu. Acesta din urmă, personaj fără tușe politice puternice, va reveni în forță în PNL. Cei care i-au fost prieteni sau adversari în PNL știu că Moisescu este unul dintre cele mai puternice personalități din culisele liberale.

De altfel, în culisele PNL se aude că Andrei Chiliman, ajutat de Vlad Moisescu, ar putea ataca fotoliul de primar al Capitalei. Premisele ca acest tandem să câștige o bătălie electorală pentru Primăria Capitalei sunt unele extrem de solide.

Având în vedere că actualul edil al Capitalei, Sorin Oprescu, este pe un trend electoral nefavorabil, cu premise slabe pentru un nou mandat, PNL București trebuie să caute urgent o soluție pentru alegerile locale din 2016.
În prezent putem identifica două personaje cu potențial pentru a deveni primar general. În primul rând este vorba de Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, PNL are o singură variantă și anume să iasă la bătăie cu Andrei Chiliman. Acesta din urmă pare a fi singurul personaj care îl poate învinge pe Piedone într-o bătălie pentru Primăria Capitalei.

Totuși, Chiliman poate ajunge să fie candidatul PNL pentru Capitală, având chiar și susținea lui Piedone, principalul său adversar pentru șefia Bucureștiului. Dacă acesta din urmă va reuși să preia conducerea Partidului Conservator, șansele fiind unele extrem de mari, și apoi să decidă o alianță cu PNL, ceea ce este extrem de previzibil, conducerea PNL București va trebui să ia o hotărâre privind candidatul pentru Primăria Capitalei. În acest context, Chiliman, susținut puternic de Vlad Moisescu, va fi aproape sigur candidatul liberalilor la alegerilor locale din 2016.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.