PSnews.ro o să prezinte o analiză detaliată despre cum arată situația politică în fiecare județ al României, care sunt principalii actori politice și cine pare să aibă prima șansă la localele și la parlamentarele de anul viitorul.
Astăzi mergem în județul Alba, condus și controlat complet de vechiul PDL, parte din noul PNL.
Județul Alba este de ani de zile considerat un fief al PDL, în strânsă colaborare cu vechii liberali. Cele două partide au colaborat întotdeauna pentru a deține controlul politic în acest județ. Chiar și în perioada de glorie a USL, șefii politici de la București suspectau un blat între PNL și PDL, partid care trebuia și era cel mai mare adversar al PNL-PSD între 2009-2013.
În 2012 când USL a câștigat zdrobitor alegerile locale, PDL a câștigat șefia Consiliului Județean în doar 2 județe: Alba și Arad.
Președintele CJ Alba este un anumte Ion Dumitrel, membru al PDL. Acesta se află la al treilea mandat de şef al judeţului. Chiar dacă, la prima vedere, ne-am putea întreba de ce nu am auzit de Dumitrel, având în vedere că numărul de mandate îi poate asigura statutul de baron local, în realitate acesta are un șef politic fără de care nu poate face nimic. Este vorba de Mircea Hava, primarul oraşului Alba Iulia, cel care conduce de mai bine 20 de ani filiala PDL Alba, considerată poate cea mai puternică organizație a democrat- liberalilor. Hava este adevăratul jupân politic al județului Alba și este șeful direct al lui Dumitrel.
Mircea Hava este primar de 15 ani în oraşul Unirii și este catalogat drept un personaj care a fost extrem de apropiat de Traian Băsescu. În prezent, datorită conjucturii politice, Hava a rămas prieten bun doar cu Vasile Blaga.
Altfel spus, Mircea Hava este liderul suprem al județului Alba deja de foarte mulți ani și nu lasă în niciun fel de impresie că are de gând să renunțe la puterea politică.
Un alt jucător politic important în acest județ este prim- vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu. Chiar dacă Tase Atanasiu a făcut pasul la București, unde îl regăsim în rolul de sforar șef al liberalilor, acesta și-a desemnat un urmaș politic la nivelul județului Alba. Este vorba de Florin Roman, vicepreședinte al CJ Alba, cel care a învățat de la Atanasiu cum se face politica cârdășiilor adevărate.
Trebuie spus că din momentul în care s-a realizat fuziunea PNL-PDL, liderii politici din județul Alba al celor două partide au răsuflat ușurat că pot, în sfârșit, să își dea mâna oficial și să renunțe la blaturile și politice de culise.
Sursele noastre politice din acest județ ne-au precizat că vechiul PDL va fi cel care va desemna candidații atât pentru Consiliul Județean Alba, cât și pentru Primăria Alba Iulia. Cel mai probabil vor rămâne aceeași doi politicieni care conduc, în prezent, județul Alba, și anume Ion Dumitrel pentru Consiliul Județean și Mircea Hava pentru Primăria municipiului Alba- Iulia.
Imaginea politică de ansamblu din județul Alba este aceea că noul PNL nu are rival și că va defila în 2016, atât la locale, cât și la europarlamentare.
De asemenea, trebuie subliniat faptul că deși din vechiul PNL Alba au făcut parte personaje grele, precum Tase Atanasiu sau Dan Motreanu, vechii democrat- liberali sunt, în realitate, cei care controlează, fără echivoc, jocurile politice la nivelul noului PNL în județul Alba.
PSD, nesemnificativ la Alba
Social- democrații din județul Alba sunt conduși de deputatul Ioan Dîrzu. Singurul lucrul cu care se pot mândri cei din PSD Alba, dar de care nimeni nu știe, este acela că George Maior, fost șef al SRI, a fost la un moment dat senator PSD de Alba.
Într-adevăr, față de începutul și mijlocul anilor 2000, PSD Alba a într-o oarecare revenire, după ce a obținut cel mai mare scor electoral la europarlamentarele din 2014 în municipiul Alba Iulia și anume 27,7%. Totuși, acest scor este unul cu mult mai mic decât scorul național al PSD obținut 40%.
Rezultatul alegerilor europarlamentare din 2014 în Alba
În mai 2014, PDL a câștigat alegerile europarlamentare, la o foarte mică diferență de PSD. Democrat- liberalii au obținut 27,6%, iar PSD-UNPR 27,54%. Vechiul PNL a fost preferat de 17,15% dintre alegători.
PSD a câştigat surprinzător în municipiul Alba Iulia, unde a obținut un scor de 27,72%, cu aproape zece procente mai mult decât PDL, care a fost votat de 18,01% dintre alegătorii prezenţi. PNL a obţinut în orașul Unirii doar 15,50% din voturi.
Trebuie spus că în contextul fuziunii PNL-PDL, este aproape imposibil de crezut că cei din PSD spera să obțină o victorie la localele din 2016. Important este scorul pe care cei din PSD îl vor obține în iunie 2016 în contextul parlamentarelor din decembrie, când probabil numărul de parlamentari ai PNL și PSD va fi unul extrem de apropiat.
Rezultatele alegerilor prezidențiale din 2014, din Alba. Iohannis, victorie zdrobitoare
Județul Alba a fost unul din puținele zone în care Klaus Iohannis a câștigat în fața lui Victor Ponta încă din primul tur. Astfel, Iohannis a obținut 52,5%, iar Victor Ponta 27,4%.
În turul al doilea, victoria lui Iohannis a fost mai mult decât categorică, după ce a obținut 70% din voturi, în timp ce Ponta s-a ales doar cu 30% din opțiunile alegătorilor.
Cifrele de la europarlamentare și prezidențiale ne arată că există un decalaj consistent între PNL și PSD, în favoarea liberalilor.
Lasa un raspuns