După ce a răspuns invitației reprezentantului PMP Radu Cristescu de a candida la Congresul partidului condus de Elena Udrea la congresul din februarie, fostul lider al PPDD Daniel Fenechiu a vorbit, în exclusivitate pentru PSnews.ro, despre planurile politice ale grupului de parlamentari din jurul său.

daniel-fenechiu_1-465x390

Fenechiu a dezvăluit care va fi votul său și al colaboratorilor săi în cazul unei moțiuni de cenzură și cum se va raporta la un viitor guvern PNL.

Acesta a declarat că se declară în favoarea înlăturării Guvernului Ponta, dar în locul actualului Executiv trebuie să vină un Guvern serios, nu „o struțo-cămilă în care să regăsim jumătate din actuala majoritate parlamentară”.

„Din punctul meu de vedere şi al colegilor, în general, în momentul în care discuţi de o moţiune, analizezi două lucruri: Unu, ce dai, doi ce pui înapoi. În ceea ce priveşte răspunsul la prima întrebare e clar că ar urma să plece Guvernul Ponta şi noi am fost unii din principalii contestatori ai Guvernului Ponta, îmi aduc aminte că la un moment dat noi eram cam singurii care făceam opoziţie în mod real.

Va trebui să analizăm foarte bine pentru că dacă în locul Guvernului Ponta picat, ceea ce evident că n-ar fi un lucru rău, pentru că pentru asta am pledat, va veni un Guvern PNL cu jumătate din PSD, adică o parte a părţii penale a PSD, care datorită faptului că Ponta face nişte reglaje în PSD, se vor constitui un grup informal şi vor veni în alianţă cu PNL , acolo va trebui să analizăm. Pentru că eu cred că ar trebui să vină la putere, în ipoteza în care Ponta pleacă, un Guvern serios, şi nu o struţo-cămilă în care să regăsim jumătate din actuala majoritate parlamentară. Sunt pentru plecarea Guvernului Ponta însă e de văzut ce punem în locul lui” a declarat Daniel Fenechiu pentru PSnews.ro.

Întrebat dacă intenționează să condiționeze în vreun fel votarea moțiunii de cenzură (precum PNL, care a nu dorește prezența în noul Guvern a vechilor miniștri PDL), Daniel Fenechiu a declarat că aceasta e o problemă internă a PNL, adăugând că nu crede că liberalii vor veni la guvernarea doar cu oameni noi.

„Eu cred că principala problemă în politica românească este lipsa de pragmatism şi abordarea unor probleme care, de regulă, validează zicala să pui calul înainte boilor. Nu cred că la momentul în care votezi o moţiune cei care îţi cer votul nu îţi vor spune cele mai frumoase poveşti. Din acest punct de vedere, eu cred că, în primul rând e o problemă internă a Partidului Naţional Liberal, ca să stabilească foarte clar dacă vor să dea jos Guvernul Ponta ce vor să pună în loc şi să se exprime transparent. Acest tip de discuţii de genul ‘să nu fie cei din Guvernul Boc, să nu fie cei din Guvernul USL’ sunt genul de discuţii care, dacă ar fi respectate, ar permite o creştere de credibilitate al unui viitor Guvern PNL.

Dar vă întreb următorul lucru: Dacă nu pui pe cei care au fost în Guvernul Boc şi pe cei care, indirect, au jucat un rol important în Guvernul Boc şi nu îi pui pe cei care au fost în Guvernul USL şi pe cei care, în mod evident, au susţinut major Guvernul USL, cu cine votează oamenii aceştia Guvernul? Pentru că eu m-aş bucura teribil să văd numai feţe noi şi competente dar, sincer,  cred că este foarte greu în raport cu situaţia de astăzi din PNL să respecţi o asemenea chestiune care, zic eu, ar fi de bun simţ. Sunt sigur că şi în PNL vechi şi în PDL sunt mulţi oameni care au imagine bună, mulţi competenţi mulţi profesionişti. Însă, repet nu cred că oamenii aceştia vor fi propulsaţi la vârf pentru că am văzut foarte bine cum funcţionează lucrurile în poltica românească.

Deci, ca să închei aşa, într-o notă explicită, ar fi un argument esenţial pentru imaginea viitorului Guvern şi pentru obţinerea de sprijin să se vină cu oameni noi, însă cunoscând realităţile PNL-ului, ale ambelor componente, mi-e greu să cred că se va întâmpla asta”, a punctat Daniel Fenechiu.

Sursa foto: evz.ro

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.