Trăim într-o lume care exploatează la maxim exemplele negative, o lume ușor de manipulat, ușor de îndreptat spre interese atât de bine creionate, de către cei pe care eu îi numesc „intangibili”. Tendința de ponegrire a bisericii a luat amploare în ultima vreme, se scot la iveală părțile negative, se mediatizează prea mult oamenii care nu îi fac cinste, cu scopul de a minimaliza credința și așa destul de șubredă a românilor. Pe preotul Bogdan Cojoleancă l-am întâlnit la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” din Gura Humorului.

E un om simplu… cu vreo 500 de copii. Pe lângă cei doi copii ai săi, părintele profesor, poartă și grija copiilor aflați în centrul în care lucrează, fiind preocupat mereu de binele lor, fizic, psihic și spiritual. În lumea aceasta, predispusă iremediabil spre conflict și într-o perioadă în care deja existau voci care blamau existența unui număr foarte mare de biserici, preotul Bogdan Cojoleancă a îndrăznit să înfrunte opiniile negative și a construit o biserică în curtea Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” din Gura Humorului. Și nu a făcut asta ca să sfideze, ci ca să îi ajute pe copii, să le ofere un spațiu în care să se poată ruga, fără să se simtă luați în vizor de privirile discriminatoare ale celorlalți. În biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina”, copiii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă își vor putea îndrepta gândurile și rugile către Dumnezeu. Lucrările sunt în continuă desfășurare și se estimează că într-un an și jumătate se vor finaliza.

Dincolo de misiunea de preot, din menirea sa de a ajuta copiii să își găsească și să își realizeze drumul în viață, face parte și meseria de profesor, realizată cu o desăvârșită măiestrie. Nu se laudă cu eforturile pe care le-a făcut pentru copiii de la centru, ci consideră că fiecare demers este doar o etapă care trebuia îndeplinită, iar scopul final, acela al binelui realizat pentru copii, este cea mai mare realizare, cel mai mare succes.

Deși poate să pară surprinzător pentru unii, mai ales în vremurile destul de grele în care trăim, preot prof. Bogdan Cojoleancă are parte de sprijinul oamenilor cu suflet care contribuie cu haine sau cu mâncare pentru copii.

Profitând de faptul că exemplele bune ale bisericii stau mereu în umbră, acționând fără a-și expune publicului fiecare mișcare, exemplele negative au căpătat proporțiile generalității, reușind să îndepărteze oamenii, din ce în ce mai mult, de credință.

Într-o lume dispusă parcă să mănânce conflict pe pâine, faptele bune nu au nici o relevanță, nici cea mai mică importanță în ochii lumii, în timp ce faptele rele devin automat, materie primă pentru manipulare.

Preot prof. Bogdan Cojoleancă este un om cu viziune, un om care a știut mereu să-și păstreze speranța, chiar și în momentele dificile și care a găsit mereu soluții pentru binele copiilor de la Centrul  Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” din Gura Humorului.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.