O paradă a portului popular românesc şi un spectacol de folclor au avut loc  în cadrul proiectului „Unitate prin diversitate”, dedicat marcării Preşedinţiei României în Consiliul Uniunii Europene a avut loc la Cernăuţi, Ucraina, la aceasta participând sute de români de la poale de Carpaţi, de pe valea Prutului şi a Siretului sau din preajma legendarilor Codri ai Cosminului din Ţinutul Herţ.

La parada portului popular a participat și Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului”, din comuna suceveană Vatra Moldoviței, care a impresionat prin autenticitatea costumelor populare, dar și prin originalitate.

„Am venit astăzi, alături de 30 de oameni din comună, iar reîntâlnirea cu frații noștri este de fiecare dată motiv de emoție și trăire puternică. Cum să nu plângi când vezi că o comunitate întreagă plânge? Lacrimile sunt și de bucurie.  Dumnezeu să binecuvânteze toți românii”, a spus directorului Școlii Gimnaziale Vatra Moldoviței, coordonatorul ansamblului,  Ilaria Pușcă. 

Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României la Cernăuţi în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuţi, Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi.

Este de menționat că la eveniment a participat  și o delegație din Județul Suceava avându-i în frunte pe vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Viorel Seredenciuc,  pe consilierul județean Mihai Grozavu, și pe directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, din cadrul Centrului Cultural Bucovina, Călin Brăteanu.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.