Prețurile din România continuă să crească alarmant de mult, ajungând aproape de cele din Italia, chiar dacă românii au salarii de peste trei ori mai mici decât italienii. În august 2020, Florin Cîțu era ministrul finanțelor și spunea că se aștepta la o „explozie economică” în România. Se pare că a venit „explozia economică”, însă au explodat doar prețurile, nu și salariile.
PS News vă prezintă în exclusivitate o analiză a prețurilor din Italia și România, după ce am ales aceleași produse și am verificat prețurile în două supermarketuri din cele două țări. În coșul de cumpărături am pus: 6 ouă, 1 litru de lapte, 1 litru de ulei de floarea soarelui (cel mai folosit în țara noastră), 1 kilogram de carne de porc, 1 kilogram de mere, 1 kilogram de cartofi, 1 kilogram de roșii, 1 kilogram de castraveți, 1 litru de apă plată naturală, 1 kilogram de brânză (mozzarella în cazul Italiei și telemea de vacă în cazul României), 1 kilogram de cereale cu ciocolată. În fiecare țară am ales produsele lor naționale, cu excepția cerealelor care sunt produse de o companie străină în ambele cazuri.
Pentru coșul de cumpărături din Italia, suma totală a fost de 27,49 de Euro.
Pentru coșul de cumpărături din România, am plătit 150 de Lei, care la cursul BNR de astăzi înseamnă 30,31 Euro. Adică italienii, pentru aceleași produse, plătesc cu 2,82 Euro mai puțin decât românii. La fiecare coș de cumpărături, cetățeanul român pierde 2,82 Euro în comparație cu italianul, deși salariul minim în România anului 2021 este de 1.386 lei, adică 280,08 Euro.
Chiar dacă multe produse alimentare sunt fabricate în România, acestea au prețuri chiar mai mari decât în Italia. Spre exemplu, 6 ouă biologice în Italia costă 1,52 euro, iar în România sunt 2 euro (9,9 lei). La fel și în cazul uleiului de floarea soarelui, care în Italia este 1,72 euro, iar în România 1,86 Euro (9,2 Lei). Dacă am fi comparat prețul la uleiul de măsline, cel mai folosit în Italia, diferența ar fi fost mult mai mare, pentru că România nu produce acest tip de ulei. Este inexplicabil de ce produsele fabricate în România sunt atât de scumpe, în condițiile în care muncitorii români au salarii mult mai mici decât cele ale italienilor. O diferență mare de preț se observă și în cazul cerealelor. Deși am ales aceeași cutie în ambele țări, în Italia plătim 8,43 euro pentru un kilogram, iar în România ajungem la 10,73 euro/kg, potrivit prețurilor afișate de supermarketuri.
Salarii de trei ori mai mari în Italia
Un muncitor dintr-o fabrică din industria alimentară din Italia are un salariu mediu între 1.200 și 1.500 euro/lună. Cei cu mulți ani de experiență și cursuri de formare pot ajunge la 1.700-2.100 de euro/lună. În schimb, salariul mediu net al unui muncitor din industria alimentară din România abia ajunge la 444,57 Euro (2.200 lei). Un muncitor italian câștigă de trei ori mai mult decât unul român.
Cu un salariu de 1.500 de euro, un muncitor din industria alimentară din Italia își permite să cumpere 54,56 de coșuri de cumpărături precum cel din analiza noastră. Însă un muncitor român din industria alimentară din țara noastră poate cumpăra, cu cei 444,57 euro, doar 14,66 de coșuri de cumpărături. Un italian poate mânca de trei ori mai mult decât un român. Mulți români renunță la alimente importante pentru o viață sănătoasă și aleg unele mai ieftine, importate din afara UE, din țări care nu respectă standardele de calitate. Carnea sau peștele sunt pe masa multor români doar de sărbători.
Salariul minim pe economie din România va crește de la 1 ianuarie 2022 cu doar 10%, după ce salariul mediu a scăzut lună de lună în 2021. Prețul produselor alimentare a explodat în acest an, lucru generat și de facturile la energie electrică și gaze. Dar nu asta e singura problemă. Producătorii din România au oricum prețuri mari, iar supermarketurile aplică un adaos comercial uriaș, ceea ce crește foarte mult prețul produselor pe raft.
Chiar dacă o fabrică din Italia plătește de trei ori mai mult pentru salariile angajaților, reușește să ofere produse cu un preț mai mic decât cele fabricate în România. Dacă mai punem la socoteală și faptul că salariile din supermarketurile din Italia sunt de trei ori mai mari decât cele din România, devine tot mai greu de înțeles de ce în România plătim mai mult pe alimente. Un vânzător în Italia câștigă circa 1.000 de euro net/lună, după plata tuturor taxelor (un muncitor italian are 13 salarii pe an, plus indemnizația de vechime care e aproape un salariu și o primește când își încheie contractul de muncă, plus bonus Renzi care este circa 986 euro pe an pentru cei cu venituri mici).
Un mare supermarket din România spune că salariul minim net al unui vânzător ar ajunge la 2.550 lei net/lună, dar în această sumă include primele de Paște și Crăciun (cei care lucrează doar câteva luni nu vor primi așa ceva), bonusuri (pe care poți să le iei sau nu), sporuri (pe care poți să le iei sau nu), bonuri de masă (cu valoare de 20 lei, pentru câteva zile de muncă). Mai rămâne ca supermarketul să pună la socoteală și căldura din magazin și să o treacă la bonusuri. Calculul făcut de patronii de supermarket este exagerat, pentru că în realitate contează doar salariul din contractul de muncă, nu toate bonusurile imaginate de patroni. În cazul salariilor, vânzătorii de supermarket câștigă cu mult sub 2.000 de lei, mulți având salariul minim pe economie plus bonuri de masă, relatează psnews.ro.
*Pentru acest articol au fost alese supermarketurile Esselunga, din Italia, și Mega Image, din România.*
Lasa un raspuns