La sfârșitul anului 2014, cu prilejul împlinirii unui secol de la declanșarea Primei Conflagrații Mondiale, Muzeul Bucovinei a vernisat expoziția temporară „Bucovina în Marele Război”.

Ea se încadrează în cadrul inițiativei la nivel european pentru comemorarea acestui eveniment, care a aruncat întreaga omenire într-un conflict extrem de sângeros, soldat cu milioane de victime. Documente, fotografii, hărți, imagini ale unor piese de patrimoniu, provenind din colecțiile Muzeului de Istorie, sau de la diverși colecționari particulari, își propun să creeze o imagine cât mai veridică a ceea ce a însemnat Marele Război pentru Bucovina și locuitorii săi.

Timp de o lună, începând cu data de 5 octombrie, Ziua Educației, expoziția va fi găzduită, cu acceptul şi sprijinul directorului instituției școlare, prof. Daniela Domșa, la Școala Gimnazială din Mitocu Dragomirnei.

Expoziția, realizată de dr. Mihai-Aurelian Căruntu a fost itinerată până acum prin mai multe școli și licee, cu precădere din mediul rural. Cunoașterea evenimentelor din acei ani, de către elevi și toți iubitorii de istorie, contribuie la o mai bună înțelegere a contextului în care s-a ajuns la Marea Unire din 1918.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.