Pentru a aduce la lumină aspecte ale cultului Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava în discursul iconografic din Moldova secolelor XV-XVII, dar și pentru a descoperi noi ipostaze fotografice din Biserica monument „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, loc în care sunt așezate sfintele sale moaște, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vă invită la expoziția de fotografie intitulată „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”.

Călătorind în timp, în vremea domnilor Țării Moldovei, privitorul pelerin se va întâlni, prin culoare și compoziție, cu momente impresionante din viața marelui mucenic, primind astfel darul Sfântul Ioan cel Nou la ceas de sărbătoare.

În cadrul evenimentului inclus în seria aniversară „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie” vor putea fi admirate fresce cu reprezentări ale Sfântului în pictura mănăstirilor Dobrovăț, Arbore, Humor, Moldovița, Sucevița, Voroneț, Dragomirna, precum și din Paraclisul turnului clopotniță al Mănăstirii Bistrița – Neamț, din Catedrala Arhiepiscopală – Roman, din Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava și, nu în ultimul rând, cu ilustrări ale vieții sale din Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Proiectul, al cărui consultant științific a fost doamna dr. Elena Firea de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost coordonat de pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial în cadrul Sectorului Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Rolul de referent al expoziției i-a revenit arhid. dr. Vasile Demciuc, consilier la Sectorul Patrimoniu, Monumente și Arhitectură Bisericească, iar fotografiile au fost realizate de Irina Ursachi.

Ceremonia de deschidere a expoziției va avea loc joi, 2 iunie 2022, în ziua prăznuirii Sfântului, în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou, în prezența ierarhilor locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

Vineri, 3 iunie, începând cu ora 10:00, la Muzeul Național al Bucovinei va avea loc vernisajul expoziției de fotografie dedicată Sfântului Ioan cel Nou, ocrotitorul Cetății Sucevei și al întregii Bucovine. La eveniment sunt așteptați membrii comisiei Centrului Eparhial care se ocupă de evenimentele Anului Jubileu, dar și stareții și starețele așezămintelor în care au fost realizate fotografiile.

Totodată, imagini ale reprezentărilor Sfântului Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător, vor putea fi admirate și la Cetatea de Scaun a Sucevei, în Sala Petru I Mușat.

Expoziția va putea fi vizitată în cele trei locații în perioada 3 – 30 iunie 2022.

Partenerului principal al întregului eveniment dedicat moștenirii mușatine, Consiliul Județean Suceava, i s-au alăturat manifestărilor organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Național al Bucovinei, Primăria Todirești, Primăria Solca, Biblioteca Națională a României, UNESCO România, Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou” – Suceava și Trinitas TV, dar și partenerii media locali și naționali: Bucovina TV, Radio, Trinitas, Ziarul Lumina, Basilica, Doxologia și Monitorul de Suceava.

Identitatea vizuală a întregului eveniment este realizată de Studioul de branding și design multidisciplinar Wincero, iar materialele promoționale și publicitare au fost printate în cadrul Tipografiei DP7.

Expoziția de fotografie reunește reprezentări iconografice inedite ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, între care cele din Paraclisul turnului clopotniță al Mănăstirii Bistrița – Neamț, cel dintâi locaș de cult închinat acestuia în Moldova medievală, în fresca secolului al XV-lea fiind zugrăvit ciclul martirologic al sfântului.

De asemenea, în cadrul galeriei foto vor putea fi observate reprezentări deosebite ale Sfântului Ioan cel Nou din Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” a Mănăstirii Arbore, din Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a Mănăstirii Dobrovăț, locaș în care se păstrează chipul Sfântului pictat înainte de anul 1531, din Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Humor, precum și din Biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Moldovița.

Vor fi expuse și imagini ale scrierilor în penel de pictor ce îl surprind iconic pe Sfântul Ioan cel Nou în Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava, în Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, precum și fragmente din ciclurile martirologice tulburătoare din Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Voroneț, din Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman ori din Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Sucevița.

Din Biserica Mănăstirii Dragomirna, „Pogorârea Sfântului Duh”, expoziția fotografică aduce în atenție icoana Sfântului Ioan cel Nou, dar și reprezentări ale acestuia în miniatura de manuscris: Apostolul –1609, Liturghierul – 1616, Psaltirea – 1616.

Sunt invitați să parcurgă acest traseu în izvoare iconografice, în cadrul căruia se întrepătrund elemente teologice, istorice, culturale și artistice, toți cei care doresc să îl descopere altfel decât prin nenumăratele-i minuni pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, cel care ocrotește neîncetat Țara Moldovei, împreună cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.

Sărbătoarea cinstirii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava face parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Amintim faptul că acestea au loc cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

Programul evenimentelor prilejuite de hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, din perioada 1-3 iunie 2022, poate fi consultat la AICI.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.