Vara vine cu facturi mai mari la energia electrică pentru aproape cinci milioane de români. Consumatorii fie nu au ştiut, fie au amânat încheierea unui nou contract pe piaţa concurentă. Preţurile vor creşte începând cu luna iulie.
Vara vine cu facturi mai mari la energia electrică pentru aproape cinci milioane de români. Este vorba despre acei consumatori care fie nu ştiut, fie au tot amânat încheierea unui nou contract pe piaţa concurentă. Mai au doar trei săptămâni la dispoziţie pentru a îşi alege o nouă ofertă, altfel preţurile vor creşte. De la 1 iulie mărirea ar putea atinge, în primă fază, şi 7,5%.
„Important e să ieşim din preţul reglementat, la cel concurenţial. La cel concurenţial nu sunt mari foarte mari diferenţe, şi ai posibilitatea după aceea să compari, şi după câteva luni, să schimbi. Mai rău e să rămâi reglementat. De la 1 iunie va creşte destul de mult tariful. Diferenţa ar fi de câteva zeci de lei în plus, clar”, spune un domn pe care l-am găsit în faţa unei companii care furnizează energie electrică. A venit să încheie un nou contract, cu temele bine făcute de acasă.
Mulți români nu au înțeles ce trebuie să facă pentru a schimba contractul
Milioane de alţi consumatori nu s-au documentat sau nu au înţeles ce au de făcut. Iar asta îi va costa. De la 1 iulie vor plăti mai mult la energia electrică, în medie, cu 4,8%. Creşterea variază în funcţie de zonă. De la 1,3% în Bucureşti şi Ifov, până la 5,3% în Nord-Est şi 7,5% în Oltenia. În Bucureşti, în medie, 14 lei în plus pe an. Costurile pot fi însă mai mari şi cu o sută de lei în funcţie de consum.
Ionuţ Purică, expert energie: Acei furnizori care nu îşi vor creşte facturile vor avea de câştigat pe bătaie medie sau lungă. Poate pe scurt, câştigă ceva, în prima lună sau a doua, dar toţi clienţii vor trece la alt furnizor.
De la începutul anului, un milion de consumatori au semnat noi contracte de energie.
Elena Cristian, analist energie: 90% au decis să rămână la furnizorul pe care îl aveau şi înainte. Chiar dacă au optat, au încheiat un contract de liberalizare. 10% şi-au schimbat furnizorul.
Experţii în energie spun că şi statul are partea lui de vina. Nu numai că nu i-a ajutat pe consumatori să aleagă cea mai bună ofertă, dar şi campaniile de informare au lăsat de dorit.
Consumator: Nu m-am informat, că nu am de unde să mă informez. Nu te informează nimeni, dacă vreau să întreb aici care e cel mai ieftin, spun că ei.
Consumator: Mi-a recomandat chiriaşul. Nu am analizat oferta, din păcate, spre ruşinea mea. Ar fi trebuit, poate veneau alte oferte, sau un furnizor mai bun.
Ofertele la energie electrică, pe site-ul ANRE
Dacă vreţi să vă schimbaţi furnizorul, ANRE are o secţiune pe site unde puteţi compara ofertele. Pe piaţă sunt 59 de companii care furnizează energie electrică, dar patru dintre ele deţin 80% din piaţă. Iar dacă încă nu v-aţi hotărât până acum, aflaţi că urmează noi creşteri de preţuri.
Dumitru Chisăliţă, expert energie: Ne aşteptăm ca în iarnă să avem încă o creştere de cel puţin 5%, astfel încât noi previzonăm că pe parcursul anului comercial 1 iulie 2021 – 1 iulie 2022, creşterea să fie undeva la 10%.
Toate aceste scumpiri vin după cea de la 1 ianuarie 2021, când facturile au fost mai mari cu până la 26%.
Sursa: Observatornews.ro
Lasa un raspuns