Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (FCER-CM) a aflat cu stupoare și revoltă că un site din Israel anunța luni, 11 februarie 2019, programarea unei licitații pentru vânzarea Aron Kodeș-ului (Chivotul Sfânt) al Sinagogii din Siret, se arată într-un comunicat.

„După cum sublinia președintele Comunității Evreiești din Rădăuți, Aron Kodeș-ul Sinagogii din Siret a fost recent restaurat (vara anului 2016).

După verificările făcute de urgență de FCER-CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferențe între Aron Kodeș-ul original și cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că „se poate susține că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală””, transmite sursa citată.

În urma acestor prime demersuri, în ziua de vineri, 15 februarie, FCER-CM a formulat o plângere penală, depusă la Poliția din localitatea Siret.

De asemenea, pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparținând atât patrimoniului iudaic, cât și celui național român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitației.

În funcție de evoluția verificărilor, vor fi sesizate și organele israeliene abilitate prin lege să întreprindă o astfel de anchetă penală pe teritoriului Statului Israel.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.