Federația Sanitas din România atrage atenția, în contexul în care la Spitalul Județean de Urgență Suceava sunt 11 medici confirmați cu COVID 19 și mulți alți salariați de acolo așteaptă cu emoție rezultatele testelor, că situația se poate extinde rapid și poate duce iremediabil la blocarea unui număr mare de unități sanitare importante.

Am numi ziua de astăzi ”ZIUA 0” a ceea ce va urma în spitalele românești. Și asta pentru că a apărut prima situație pe care am prevăzut-o în toate comunicările noastre cu factorii de decizie care încearcă fără succes să gestioneze criza pandemică.
La Spitalul Județean de Urgență Suceava sunt 11 medici confirmați cu COVID 19 și mulți alți salariați de acolo așteaptă cu emoție rezultatele testelor”, transmite un comunicat al Federației Sanitas.

Potrivit sursei citate, s-a ajuns în această situație deoarece personalul medical nu a fost dotat cu materiale de protecție adecvate și suficiente și nu a fost suficient instruit pentru a se proteja, pentru că pacienții care vin la spital nu declară toate amănuntele necesare triajului corect, dar și pentru că testarea personalului medical și a pacienților din spitale nu se face cu frecvența necesară, autoritățile nu au înțeles că este obligatoriu acest lucru.
De asemenea, după cum precizează comunicatul Federației Sanitas, nu există reguli stricte pentru managementul crizei, conducătorii instituțiilor nu au fost instruiți, iau măsuri aleatorii, disproporționate și neunitare.

„Se fac în continuare rapoartele de gardă în stil clasic, întâlnindu-se toți salariații în sălile de ședințe, în loc să se folosească grupuri de whatsApp, monitoarele din spitale sau computerele existente în fiecare cabinet pentru transmiterea de informații, raportări, instructaje etc.
Personalul medical și cel de îngrijire continuă să folosească mijloacele de transport în comun astfel fiind expus contactului cu populația posibil transmițătoare a noului virus”, mai precizează sursa citată.

Reprezentanții Federației Sanitas atrag atenția că în aceste condiții situația de la SJU Suceava se poate extinde rapid și poate duce iremediabil la blocarea unui număr mare de unități sanitare importante fără de care încetinirea răspândirii virusului nu poate fi făcută.

Deși considerăm că deja este târziu, solicităm imperios autorităților să ia măsuri drastice pentru stoparea acestui fenomen!
PROTEJAȚI OAMENII ȘI INSTITUȚIILE CARE PROTEJEAZĂ ȘI SALVEAZĂ VIEȚILE NOASTRE, ALE TUTUROR”, au mai transmis reprezentanții Federației Sanitas din România.

Și Colegiul Medicilor Suceava, în numele tuturor medicilor, protestează ferm și hotărât „împotriva atitudinii indiferente și a lentorii decizionale a autorităților în ceea ce privește dotarea urgentă cu materiale de protecție a personalului medical expus infectării cu COVID 19”.

„Suntem aruncați într-o luptă periculoasă neprotejați și fără muniție. În această luptă sunt implicați toți medicii, cadrele medii sanitare și personalul de îngrijire. Până acum am primit numai promisiuni, dar timpul trece în defavoarea tuturor.
Este de neînțeles atitudinea, cu atât mai mult cu cât Suceava are un număr mare de medici și cadre medii infectați datorit și absenței materialelor de protecție.
ATRAGEM ATENȚIA că indisponibilitatea personalului medical va duce la afectarea dramatică a asistenței medicale pentru toate categoriile de bolnavi.
Avem nevoie urgent de protecție! Compasiunea și laudele nu sunt suficiente.
Nu ne marginalizați în prioritățile din această perioadă. Aveți grijă de noi. Aveți grijă de noi ca să avem grijă de voi”, transmite un comunicat al Colegiul Medicilor Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.