Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, medicul Dan Teodorovici, a informat că a venit confirmarea pentru prima pacientă suspectată de botulism, care este internată în ATI. Din păcate la 48 de ore de la administrarea serului antibotulinic, starea pacientei nu s-a îmbunătăţit, prezentând chiar un episod de insuficientă respiratorie severă în cursul nopţii care a necesitat ventilaţie non invazivă.

„Momentan este din nou doar cu masca de oxigen dar prognosticul este rezervat. Probabil tulpina este una foarte agresivă şi infecţia a progresat foarte repede. Vrem să atragem atenţia populaţiei la consumul de conserve incorect procesate şi depozitate ( în general cele făcute acasă ). Botulismul este o boală infecţioasă gravă, cauzată de o neurotoxina produsă de bacteria Clostridium Botulinum, care poate determina complicaţii grave neurologice, cardiace, respiratorii, mergând până la deces. Ca şi măsură preventiva , aceasta toxină, poate fi distrusă prin fierberea alimentelor şi apei 10 minute la 100 grade Celsius”, a spus medicul Dan Teodorovici.

Reamintim că femeia a fost internată la ATI cu suspiciunea de botulism, după ce a mâncat o conservă de legume. Este al doilea caz de botulism din acest an, o boală rară și extrem de gravă.  

Femeia, în vârstă de 70 de ani, a fost transferată de la Spitalul Fălticeni la Spitalul Județean de Urgență Suceava, unde a fost internată la ATI cu suspiciunea de botulism.

Bătrâna a fost dusă la spital cu tulburări de deglutiție (înghițire), disfonie (modificarea tonului și intensității vocii) și ptoză palpebrală (căderea pleoapelor) și le-a spus medicilor că problemele au apărut după ce a mâncat vineri o conservă de legume. Ulterior, femeia a început să manifeste și dispnee (tulburări de respirație).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.